Zomer-hitte

Onze buren in Frankrijk stuurden ons op de Franse nationale feestdag 14 juli een mail met wat zij noemden: Un feu d’artifice de couleurs de notre jardin aujourd’hui pour vous; vandaag een vuurwerk van kleuren in onze tuin voor jullie. Het vuurwerk bestond uit een serie foto’s van de bloemen in alle bloembakken voor hun huis en de prachtige bloemperken in hun tuin.

Jan schreef terug dat we hun vuurwerk fantastisch mooi vonden en dat het wonderbaarlijke van dit vuurwerk was, dat het nat gehouden diende te worden.

Dat het zeker noodzakelijk was om dit vuurwerk nat te houden, zagen we gisteren, 21 juli, toen we bij hen op bezoek waren na een periode van zeer warm weer, waarvan twee dagen bloedhete zon: alle bloemen in de perken die niet in de schaduw hadden gelegen, waren verschroeid. We liepen er langs en keken er mismoedig naar. “Tja, dit zullen we vaker meemaken” zei de buurman. “Dit hete weer zal steeds vaker voorkomen en steeds langer duren. Is het niet doodzonde van al die mooie bloemen en planten?” Wij konden dat alleen maar beamen.

Wijzelf hadden gedurende de twee snikhete dagen in huis gezeten, met de rolluiken dicht en de lampen aan. Zodra we een stap buiten de deur zetten, was het alsof we in een hete oven stapten en vluchtten we weer terug naar het koele duister. Dat voelde weldadig prettig.

Maar ook gevangen.

Laten we hopen dat de zon zich de komende tijd een beetje gedeisd houdt, zodat de natuur gespaard blijft en we allemaal een prettige, ontspannen zomer zullen hebben.

Wat mij betreft, ik neem even vakantie in die zin dat ik me er niet toe ga zetten om persé elke zondag een blog te sturen. Mocht ik ondanks eventuele hitte toch de geest krijgen, dan zal ik me op zondagochtenden melden, zoals te doen gebruikelijk. Maar reken daar dus niet op .

Allemaal een fijne zomer toegewenst!

28 reacties op “Zomer-hitte”

 1. Ik reken nergens op, Riekje, en des te groter zal de verassing zijn als je een zondagmorgen toch op de mat valt. Ben wel benieuwd of je geen last zult hebben van ‘schrijfdrang’. In hoeverre is het schrijven wezenlijk onderdeel van je dagelijks gedoetje en in hoeverre kun je dat ‘op vakantie sturen’, loslaten? Hoe het ook zij, geniet van jullie zijn in Audembert. Wij reden er ca drie weken geleden ‘bijna’ langs, op weg naar Normandië: warme herinneringen kwamen boven! Bonnes vacances!

  1. Ja, dat vraag ik mezelf ook af, of ik geen last ga krijgen van ‘schrijfdrang’. Het is inmiddels zo’n gewoonte geworden om elke week iets te schrijven. Dat ga ik vast missen. Maar met de afgelopen hitte ging het me toch erg slecht af. Wie weet hoe het zal gaan. Ik ben net zo benieuwd als jij.

 2. Hij te jong
  Zij te mooi
  Haar jurk te split

  Dit is een citaatje uit een gedicht “La lectrice” van Herman de Coninck
  Schoot me te binnen toen ik je inleidinkje las dat jij het “te vakantie” vindt…
  Geniet er maar weer flink van!

  1. Oh, wat grappig dat Herman de Conick ook zo’n constructie maakte. Wat een compliment trouwens: ik vind De Coninck een heel erg goede dichter.
   Ja, ik ga even heerlijk genieten van de zomer.

 3. Dank voor je bloq Riekje,

  Ook onze Annabellen verschroeid door het hete weer.
  Is het binnen net zo warm als buiten in ons monumentale huis (je)
  Ik wil de zon ook blijven eren
  Ze zorgt voor licht in de duisternis
  Zomerwarmte op ons lichaam en vitamine D.
  Voor als we weer gedoetjes hebben in het najaar.
  Ietsje minder mag wel.

  Fijne, luie, schrijfloze, zomer Riekje.

  1. Oh, jammer, Annabellen zijn altijd zo mooi.
   Jazeker, de zon is onmisbaar, dat ben ik helemaal met je eens.
   Maar een onsje minder mag wat mij betreft wel.
   Hoe dan ook, ik ga zeker genieten deze zomer

 4. Fijne zomer rietje.
  Dat we die in alle vrijheid en onvrijheid mogen ervaren….zodat we kunnen kiezen wanner we wat doen op welke wijze…

 5. Lieve Riekje,
  Ook ik wens je een heerlijke trage lome zomer in de positieve betekenis van de woorden. Veel liefs, Lianne

 6. Lieve Riekje.
  Ook van ons een fijne vakantieperiode toe gewenst voor jou en Jan.
  Het is af en toe wat te warm, maar anderzijds is de zomer wel een heerlijke periode met veel buiten kunnen zijn.
  Groetjes Wilma en Adri

  1. Klopt, het is altijd heerlijk om buiten te zijn en hier valt het tot nu toe nog behoorlijk mee met de onverdraaglijke hitte. Vandaag weer een heerlijke ‘koele’ dag!

 7. Els van Asperen

  Hallo Riekje,
  Ik wens je een fijne zomer vakantie toe.
  En als er even geen blogs verschijnen, dan lees ik met veel plezier een ‘oudje’ uit de meest recente berichten! Dat is voor mij altijd weer een kadootje.
  Dankjewel, Els

  1. Ik las laatst ook weer eens een paar oude blogs. Ik was er zelf verbaasd over wat ik had geschreven. Heel bijzonder.
   Jij ook een fijne vakantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.