Verjaardag

Hoera mijn blog is jarig!
Ik schreef mijn eerste blog op 29 juli 2020 https://riekjeboswijk.nl/waarom-blogs/ en het is nu 1augustus 2021, dus 1 jaar en 52 blogs later. Ik sta er zelf van te kijken en ben er eigenlijk best trots op, dat ik een heel jaar lang elke week iets heb kunnen schrijven dat mijn eigen toets van kritiek kon weerstaan. Dus ik heb mezelf vanochtend van harte gefeliciteerd met deze eerste verjaardag en ik heb besloten dat ik dit heugelijke feit ga vieren met een Dolle Theevisite.

Een Dolle Theevisite is een engelse high tea, alleen niet een gewone, maar zo eentje die Alice, het meisje dat in Wonderland ronddoolt, meemaakt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Alice%27s_Adventures_in_Wonderland
Tijdens haar tocht door Wonderland stuit zij op een gegeven moment op de theevisite van de Hoedenmaker, de Maartse Haas en de Zevenslaper. Ze schuift aan om gezellig mee te drinken, maar zoals alles in Wonderland, verloopt ook deze theevisite niet gewoon.
Dat komt, doordat hij niet eindigt. En dat komt, doordat de Tijd stil staat. De Tijd is gestopt op het moment dat de Hoedenmaker een gedicht declameerde dat zo vervelend was, dat de Koningin beweerde dat hij de Tijd aan het doden was. Vanaf dat moment is de Tijd stil blijven staan. Het is voorgoed vier uur. Vandaar: een theevisite die eindeloos voortduurt en een tafel die gedekt is met talloos veel kopjes en schoteltjes, zodat de theedrinkers kunnen opschuiven als de kopjes leeg en de schoteltjes vies zijn, want er is geen tijd om af te wassen. Doordat ze steeds maar één plaats opschuiven en de Hoedenmaker vooraan zit, betekent dit overigens, dat alleen de Hoedenmaker een schoon kopje en schoteltje krijgt, maar daar maakt niemand bezwaar tegen. De Tijd staat stil. Wat de Hoedenmaker ook probeert (boter in zijn horloge smeren, het horloge in de thee dompelen), het helpt niet.

Om dit stilstaan van de tijd is het mij te doen. Ik ga de Tijd namelijk ook even stilzetten. Vanaf vandaag tot ongeveer tot half september zullen er geen blogs verschijnen. Ik wil even meemaken hoe het ook nog maar is, als je niet voortdurend bezig bent met het zoeken naar onderwerpen en het formuleren van zinnen. Even helemaal vrij zijn van taal, zodat de andere hersenhelft weer aan bod kan komen: het beeldende. Me voorbereiden op de expositie Kunstrondje Zaltbommel XXL op 4 en 5 september in Zaltbommel. https://kunstrondjezaltbommel.nl

(Aangenomen dat het zo simpel ligt: linker hersenhelft voor taal en rechter hersenhelft voor beeld. Overigens heb ik het indertijd wel zo ervaren toen ik mijn boeken begon te schrijven. Ik zei toen dat ik de inhoud van mijn rechter hersenhelft ging overhevelen naar de linker. “Alles wat ik zie, wil ik in woorden gaan weergeven.” Maar ja, ervaringen worden mede bepaald door beeldvorming en indertijd (ongeveer 1980) was bij het beeld van de linker- en rechter hersenhelft gangbaar. Dat is door de ontwikkelingen binnen de hersenwetenschap sindsdien behoorlijk veranderd.)

Waar het me vooral om gaat is, dat ik weer even helemaal vrij wil zijn van tijd! Want tijd is een opdringerige aanwezigheid. Zeker wanneer je te maken hebt met afspraken of zelfs dead-lines. Die staan dan al dagen van tevoren als tijdstip vast in de toekomst, zodat tot die datum je tijdsbeleving daar volledig door wordt bepaald. Tenminste, zo vergaat het mij. Ik heb dan ook een slechte verhouding met tijd. En dat is dan nog heel vriendelijk geformuleerd.
Hoe dan ook: ik vier mijn eerste verjaardag met een Dolle Theevisite en neem daarna een aantal weken vakantie van mijn blog. 

Tot slot een Disney-filmpje over de Dolle Theevisite in Wonderland. Je ziet onder andere dat de Hoedenmaker en de Maartse Haas elkaar, uit volle borst zingend, feliciteren met hun onjaardag. Volgens de logica in Wonderland bestaat een jaar namelijk uit 1 verjaardag en 364 onjaardagen. Omdat ze geen van beide jarig zijn, vieren ze hun onjaardag. Het liedje dat ze zingen is wat je noemt een echte ‘oorwurm’: hij blijft urenlang in je hoofd doorzingen. Ook een kwestie van stilstaan van de tijd: het liedje houdt niet meer op.

Ik wens iedereen die dit leest een fijne, eindeloos lang durende vakantie en natuurlijk: van harte gefeliciteerd met je onjaardag!

40 reacties op “Verjaardag”

  1. Beatrijs Lubbers

    Gefeliciteerd met de verjaardag van Riekjeblog. Jammer dat ze nu even stopt. Ik zal haar missen maar kunstrondje Zaltbommel is ook iets om in mijn agenda te zetten. Liefs Beatrijs

    1. Lieve Riekje
      Gefeliciteerd met de verjaardag van je Blog. Ik ben er nog niet zo lang op geabonneerd, maar ik begon er al naar uit te kijken.
      Jammer dat het even stopt, maar ik kan me voorstellen dat het lekker is om even niet te hoeven. Wellicht geeft je dat weer heel veel nieuwe inspiratie.
      Ik wens je een fijne vakantie “tijd”.
      Lieve groeten van Wilma

      1. Wat bijzonder dat je al naar mijn blogs begon uit te kijken. Jammer voor je dat het nu even stopt. Maar ik hoop in mijn vakantie-“tijd’ weer heel veel inspiratie op te doen. Tot later!

  2. Gerard van den Bergh

    Lieve Riekje,
    Van harte gefeliciteerd met je 1-jarige blog.
    Fijn dat jij trots kunt voelen omtrent al die 52 kunstwerkjes.
    Want ik wil je wel teruggeven hoezeer ik hiervan telkens geniet!
    En hoe diep je observaties bij me binnenkomen (en blijven hangen).

    Jouw zondagse blok is in dit stadium van mijn (prachtige) leven meer dan welkom om dieper te kijken naar alles om me heen.

    Dank je wel hiervoor lieve Riekje!

    Gerard

  3. Jacqueline Schoenmakers

    Geniet van een tijdje beelden in plaats van woorden! Intussen ben ik ook gewend geraakt aan dit zondagse, ik zou haast zeggen, ritueel van je blog lezen. Dus ik hoop dat ie na half september weer terugkomt! Wie weet kom ik nog eens kunst kijken bij je. Want die intrigeert mij ook.
    Jacqueline (nog steeds in de rouw maar helend en je boek voor een groot deel achter me gelaten).

    1. Wees van harte welkom bij een Kunstrondje!
      Fijn behoren dat je mijn boek achter je hebt gelaten. Dat lijkt me een heel goed teken. Nog veel heling toegewenst en wie weet tot ziens.

  4. Geniet van de relatieve stilte! Hoop je weer te ontmoeten als de tijd verder gaat.
    Zit er geen tijdruk achter beeldende kunst?
    Kende dit stukje Alice niet of niet meer.
    Omhelsd voor nu, Tom

    1. Nee, geen tijdsdruk achter die kunst. Op de een of andere manier weet ik dat in de hand te houden. Bovendien werkt veel van wat ik maak als een soort meditatie. Eindeloos veel keren ‘in, uit’ achter elkaar schrijven bijvoorbeeld.

  5. Wat een feest om uit de tijd te zijn Riekje! Werd zo vrolijk van het filmpje!
    Dank je wel voor je helderheid en vasthoudendheid om echt een thema uit te pluizen!

  6. Hallo m’n allerbeste Riekje,

    Dank je wel voor je vele inspirerende en nieuwe inzicht brengende blogs. Een jaar alweer, inderdaad een felicitatie waard. Heerlijk om dan weer eens even wat afstand te nemen en de dingen gewoon even op je af te laten komen en te genieten van de richting van de wind 🙂
    Heb het goed, samen met je lief.

    Met dankbare en genietende groet,

    Peter

  7. Lieve Riekje, van harte gefeliciteerd met je blogverjaardag. Dat heet dan een mijlpaal. En die mag er zijn: 52 blogs! Even wou ik voor de grap nijlpaard schrijven ipv mijlpaal; ach, waarom niet? In een verhaaltje van Tellegen zou het zomaar kunnen. Ja, zei de mier, dat heet een nijlpaard…Ik wens je voor de komende weken heel veel vrijheid en creativiteit in je tijd. Heb erg genoten van je verhaal en over de gevolgen van het doden van de tijd tijdens de high tea. Happy continuation! Veel liefs, Hilly

    1. Ja, een nijlpaard zou heel goed staan in Wonderland. Ik weet zeker dat die een goed verhaal te vertellen zou hebben, als hij aan het woord mocht komen.
      Ik ga zeer genieten van mijn vrijheid en hoe dan ook; alles gaat door.

  8. Gefeliciteerd met je blogverjaardag.
    Ik heb genoten van al je blogs. Prachtig.
    Geniet van je high tea en als je er weer aan toe bent kijk ik uit naar je nieuwe blogs!
    Heel hartelijk dank en prettige vakantie!
    Groetjes,
    Jacqueline Jansen

    1. Ik word zolangzamerhand verlegen van al die complimenten voor mijn blogs.
      Een goede oefening voor me om ze allemaal tot me te nemen. Dus dank voor je waardering!
      En ik ga zeker genieten van mijn vakantie.

  9. Hoi Riekje, soms vliegt de tijd…..alweer een jaar lees ik met veel plezier jouw inspirerende verhalen.
    Als ik jouw blog van vandaag lees denk ik onwillekeurig aan een uitspraak van Bertold Brecht: “Ik sta even stil, en dat is al een hele vooruitgang.”
    Ik wens je een mooie zomermaand zonder deadlines en tijdsdruk. Zelf ga ik een paar weken met mijn man en een tentje tussen de buien door fietsen.
    Graag tot september. Lieve groet, Alice 🙂

    1. Ja, die Brecht, wat een mooi mens was dat. Stilstand als vooruitgang, mooi gezegd.
      Ik ga zeker genieten van mijn tijdloze bestaan. Ik wens jou en je man een fijne fietsvakantie.
      Tot later!

  10. Lieve Riekje, je hebt 52 x een tekst ‘gezaaid’ die me raakt, tot nadenken stemt, herinnert, steunt, inspireert en vooral goed doet. Met veel plezier feliciteer ik je met je blog-verjaardag en je rijke oogst voor mij en alle andere blog-lezers. Nu effe lekker niks. Ik wens je een heerlijke lichte-luie-lummel-zomer. Van harte, Jozien

    1. Wat een leuk idee; teksten ‘zaaien’. Klinkt helemaal goed.
      En die allitererende lichte-luie-lummel-zomer klinkt ook al zo prachtig!
      Ik ga er iets moois van maken!

  11. Lieve Riekje,
    Van harte gefeliciteerd met je eerste blog-verjaardag!
    Ook ik geniet regelmatig van je verhalen, belevenissen en gedachtendwarrelingen….
    Niet precies elke zondag, maar toch…. Hé, denk ik af en toe, daar is weer een nieuwe blog van Riekje bijgekomen….leuk…..even lezen…… Het geeft mij vaak een gevoel van herkenning en een glimlach, maar meer nog voel ik verbondenheid, warmte en liefde.
    Geniet van je tijdloze tijd, heerlijk …… Het is je van harte gegund!
    Lieve groet, Gusta

  12. ‘Waar het me vooral om gaat is, dat ik weer even helemaal vrij wil zijn van tijd!’
    En: ‘ Ik heb dan ook een slechte verhouding met tijd. En dat is dan nog heel vriendelijk geformuleerd.”
    Het eerste verzucht ik, in andere bewoordingen regelmatig en wat die verhouding betreft, ik verdenk Heer Tijd vaak dat hij mijn leven bepaalt. Weten dat dat niet zo is, dat ik er zelf mee beter mee om mag leren gaan ontlokt me dan weer wat verwensingen aan Zijn adres…
    Goede ‘taalvrije’ tijd, Riekje!
    Elma

    1. O ja, verwensingen aan het adres van de Tijd ontsnappen mij ook regelmatig. “Is het alweer zó laat!?” hoor je mij regelmatig roepen.
      Ik ga zeker genieten van even niet zoveel woorden en zinnen in mijn hoofd.

  13. Lieve Riekje,
    Goed idee, even vakantie van tijd! Groot gelijk, even lekker je neus achterna leven.

    Na die weigering van vorige week, kwam je blog weer zonder mankeren door!
    Ik wens je een heel mooie vrije zomer.
    Tine

    1. Ja leuk; mijn neus achterna. Ik heb geen idee waar dat me gaat brengen.
      Ik heb iets veranderd in de lijst van abonnees en dat heeft kennelijk geholpen; het ging weer als vanouds. Hopelijk blijft dat zo.

  14. Lieve Riekje ,
    Gefeliciteerd en bedankt voor alle overdenkingen, mijmeringen en vooral ervaringen. En nu?
    Hummel lummelt.
    Een heel fijne lummel tijd.

    Goede tijd samen, groeten aan Jan.

  15. Ha Riekje! Er zijn gelukkig genoeg blogs om te lezen tot in medio september. Daarna ga ik mij verheugen op je nieuwe schrijven! Heb een heerlijke lange vakantie tijd

  16. Dank je wel voor je blogs, Riekje.
    Bij deze laatste ging er een belletje rinkelen toen je het over de functies van de linker- en rechterhersenhelft had. Vorig jaar las ik een prachtig boek van Iain McGilchrist , The master and his emissary. Een dikke pil maar het vat de stand van de wetenschap over de rol van de twee hersenhelften (voor velen) overtuigend samen. Een begaafde man die niet alleen psychiater is maar ook vele jaren hersenonderzoeker bij vooraanstaande instituten is geweest. Dan maakt het mogelijk dat hij de abstracte wetenschap kan vertalen naar de klinische praktijk. En of dat allemaal niet genoeg is, hij begon zijn carrière als lector Engelse literatuur. En dat zie je terug in zijn mooie taalgebruik. Een belangrijke conclusie is dat er geen functionele nevenschikking is van de hersenhelften maar een hiërarchie. De rechterhersenhelft ziet de totalen, de linker helft de onderdelen. Spraak zit in de linkerhelft maar die begrijpt metaforen en humor niet. Dat zit rechts. Het boek zit vol met dergelijke voorbeelden die, kort door de bocht, tot de conclusie leiden dat de dominantie van de linker helft tot onze gefragmenteerde wereld heeft geleid. En mogelijk tot haar ondergang zal leiden. De rechter hersenhelft (d.i de waardering voor de functies die daar zitten) zou ons kunnen redden.
    Een voorbeeld dat mij, toen nog in het Trump tijdperk, erg aansprak is het volgende: Iemand was vanwege een tumor in de rechter hersenhelft geopereerd en deze was grotendeels weggenomen. Hij was dus links-zijdig verlamd. Toen de arts hem na de operatie bezocht en naar zijn linkerarm informeerde, die op de lakens lag, verontschuldigde de patiënt zich. Hij wist ook niet hoe die arm daar kwam. Hij was in elk geval niet van hem, vermoedelijk had de zuster hem daar even neergelegd en kwam hij van een andere patiënt enz. Een heel verhaal dus wat ter plekke zonder enige aarzeling werd verzonnen. Fabuleren is een functie van de linkerhelft. Het was onverdraaglijk om in een verwarrende situatie te zijn ( een arm die hij niet meer voelde) en het verhaal om daar een verklaring voor te vinden kwam er zo uit, zonder ook maar het idee dat hij het ter plekke verzon. Alles beter dan niet weten. Dat deed mij toen sterk aan Trump denken. Het verhaal gaat nog verder. De arts gaf de patiënt een (nep) injectie in zijn linker arm en vertelde dat deze nu gevoelloos zou worden. En vanaf dat moment eigende de man zich zijn arm weer toe. Hij had nu een verhaal. Het was zijn arm, maar door de injectie kon hij die niet meer voelen. De wereld was weer in orde.

  17. Heel veel dank voor je uitgebreide reactie! Interessant, dat verhaal over die arm en de ‘verklaring’ die de linkerhersenhelft fabuleerde. Helemaal onlogisch trouwens, want de arm was natuurlijk ook al gevoelloos toen de man zich er nog van distantieerde. Er was in feite niets veranderd, voor en na de injectie. Maar dat vergat hij kennelijk. Tja, zo kneden we de werkelijkheid dus naar onze beperkte inzichten!

    Wat je schreef over denken in gehelen (rechts) en onderdelen (links) herken ik helemaal. Ik herinner me dat ik het altijd heel lastig vond om mijn ideeën op papier te zetten, omdat ik de dingen altijd allemaal tegelijk zag gebeuren en dat ik dus zo’n ‘geheel aan gelijktijdige gebeurtenissen’ moest beschrijven in de tijd en ook nog eens in de ruimte, wat betekende dat ik alle gelijktijdige gebeurtenissen afzonderlijk van elkaar moest vertellen. Alsof ik een ronde bal die ik in één keer zag verschijnen eerst in losse onderdelen moest knippen en die dan allemaal achter elkaar in de tijd moest beschrijven. Wat in feite onmogelijk is.
    En wat die hiërarchie betreft kan ik ook helemaal meegaan in wat je schrijft. Ik zag (en zie) de dingen altijd eerst, en pas daarna kan ik ze in taal zeggen. Eerst rechts dus en pas daarna links.
    Fijn, zo’n wetenschappelijke uitleg hiervan.

  18. Beste Riekje,

    Afgelopen maandagavond was ik op de voorlichtingsavond van Boswijk.
    -Alsof ik kwam landen op Boswijk-
    -eindelijk-
    thuiskomen mag komen
    bij mezelf

    En nu ben ik hier! Hoera, mijn eerste reactie op een blog ooit;-).

    Ik en vele anderen vinden je fan- tastisch, al het werk, dat je hebt verricht samen met Jan. Een inspiratie voor en door leven.
    Ik ga je voorbeeld volgen en ook lummelen, genieten en hoop ik, met mij vele anderen.

    Liefs Inez

    1. Jeetje, ik ga helemaal blozen van je complimenten!
      Maar wat fijn voor je dat je ervaart dat je helemaal kan en mag landen bij ‘Boswijk’. Thuiskomen bij jezelf is het beste wat je kan overkomen.
      Ik wens je een hele goede thuis-reis toe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.