We waren met pasen drie dagen met de hele familie in ons huis in Frankrijk. De hele familie is: Jan en ik, onze beide dochters met hun partners, plus alle vijf de kleinkinderen, inmiddels allemaal pubers. De kinderen hadden aangeboden ons te helpen met klussen in en om het huis en dat aanbod hadden Jan en ik graag aangenomen, want er was nogal wat te doen! Er was een flinke lekkage in de garage met bijgevolg een gedeeltelijk verrot dak en er liep water langs de schoorsteen naar de daaronder gelegen slaapkamer, waar een balk en een gedeelte van de muur steeds grotere schimmelvlekken vertoonden. Omdat het voor ons vrijwel onmogelijk is om in Frankrijk afspraken te maken met klusbedrijven of aannemers, kregen we dit allemaal niet gerepareerd. Maar behalve dat, was er ook heel veel werk te doen in de tuin. We waren daarom dolblij met het aanbod om te komen klussen.
Dus we waren drie dagen lang allemaal flink in de weer. Het rotte dak werd open gehaald en hersteld, de scheur naast de schoorsteen werd gedicht en aangesmeerd, alle rozenstruiken werden gesnoeid, de bramen werden weg-gespit, het gazon werd gemaaid, alle dode takken in de hortensia’s werden weggehaald en de twee gigantische, loodzware dikke takken die van de treurwilg waren afgewaaid en al maandenlang op de grond lagen, werden in stukken gezaagd en keurig opgestapeld in het houthok. De dunnere takken werden met snoeischaren in kleinere stukken geknipt, opgestapeld in een karretje en naar de vlakbij gelegen stortplaats gereden.
Alles bij elkaar heel veel, soms behoorlijk zwaar werk.
Maar toch, na drie dagen waren alle klussen geklaard! We gaan er vanuit dat het dak dicht is, dat de schoorsteen niet meer lekt en de tuin ziet er verzorgder uit dan ooit. En dat in drie dagen! Niet te geloven!
We hebben hard gewerkt dus, maar dat niet alleen. ’s Avonds keken we samen naar een film, deden we spelletjes, legden puzzels en babbelden heel wat af. Er werden heerlijke maaltijden klaargemaakt en het was natuurlijk ook Pasen: er was een uitgebreid paas-ontbijt en er was onze traditionele paasmaaltijd; asperges met zalm, ham, eieren en krieltjes.
En er werden natuurlijk eieren verstopt en gezocht. Meerdere keren zelfs.
Jammer genoeg begonnen de scholen alweer op de dinsdag na pasen, dus zwaaiden Jan en ik de kinderen op paas-maandag uit. Wij zouden nog een paar dagen blijven.
En dan is het opeens heel stil. En leeg. Hoewel ik het de afgelopen dagen soms veel te druk vond, omdat er bijvoorbeeld drie mensen tegelijk iets aan me wilden vertellen of aan me vroegen, voelt deze stilte helemaal niet goed. Deze stilte is leeg. En ook de ruimte die er nu is, voelt niet goed. Ook leeg. Leeg van de aanwezigheid van al die mensen met hun verschillende manieren van bewegen, springen, dansen, voetballen en hun verschillende manieren van praten, zingen, fluiten, babbelen, giechelen, lachen. Leeg van al die verschillende aanwezigheden.
Dat is duidelijk: ik mis hen. Er is in mij een grote lege ruimte voelbaar: gemis.
Maar dan, terwijl ik rondloop in de tuin en in het huis, vult deze ruimte zich. Met hun aanwezigheid. Het is alsof ik hen tegenkom bij iedere plaats waar ze iets hebben gedaan: de meisjes bij de takken van de treurwilg, de schoonzoons bij het dak van de garage en bij de schoorsteen, de jongens bij de prachtig opgestapelde houtblokken, de dochters in de tuin en in de keuken: iedereen is nog aanwezig in al het werk dat hij heeft gedaan.
Wat een dierbaar gevoel. Ze zijn er nog! Ze bestaan nog in alles wat ze hebben gedaan; ik kom ze overal tegen. Ik loop met plezier en dankbaar rond.
Een poos later maakt deze ervaring plaats voor weer iets anders: er drijft langzaam, maar niet te stuiten een wolk van liefde mijn ruimte binnen. Hij drijft verder en verder naar binnen, vult de ruimte met gemak, lijkt zelfs te groot te zijn; ik voel me bijna te klein, te beperkt om zoveel liefde te bevatten. Wat houd ik toch veel van de kinderen en de kleinkinderen.
En wat is die liefde krachtig. En beweeglijk!
Ik voel haar in mijn hart heen en weer bewegen en van gevoelskleur veranderen. Het ene moment voelt ze aan als een soort dwingende hoop, een eis bijna: “Ze móeten gelukkig zijn! Dat wíl ik.” Het andere moment gaat ze richting angst: “Als het maar goed blijft gaan. Als hen maar niets overkomt.”
Ach ja, moeder- en nu ook grootmoederliefde is lastig te bedwingen. Ze wil niets liever dan de kinderen beschermen en staat ogenblikkelijk klaar om actie te ondernemen. Ze wil maar niet toegeven dat we op een gegeven moment niets, althans niet veel meer kunnen doen.
Ik moet het inzien: het is de kunst om mijn liefde voor de kinderen en de kleinkinderen in alle rust in mijn hart te blijven voelen. Om simpelweg te concluderen dat we een heerlijk paas-weekend hebben gehad, dat we met en van elkaar hebben genoten, dat ik niet veel meer voor hen kan doen, maar dat ik er altijd voor hen zal zijn, omdat de liefde die ik voor hen voel, groter is dan ikzelf.
Wat heerlijk heb je je gevoelens omschreven Riekje, dat is alleen al een zegen
Ja, ze waren zo duidelijk aanwezig dat ik het niet kon laten ze te beschrijven.
Wat een “rijkdom”
Zeg dat wel, het is pure rijkdom!
Wat een liefdevolle omschrijving van jullie samenzijn, Riekje.
En hoe mooi dat samenzijn zich ook voortzet als de (klein) kinderen weg zijn.
Tranen van ontroering…
Eigenlijk is het heel naïef om te denken dat ze weg zijn. Ze zijn er natuurlijk altijd, al dan niet in levende lijve. Ik merkte dat heel goed toen ik er aandacht aan gaf.
Dankjewel, ik had ook een fijn paasweekend. Mooi dat je schrijft over die leegte. Ik dacht dat het aan mij lag dat ik dat ook soms voel. Ik ben dan in mijn uppie. Daar ligt het dus niet aan:).
Dat je je soms leeg voelt is heel gewoon, maar in essentie ligt dat niet aan dat uppie. Je kunt altijd nabijheid en liefde voelen, ook als je alleen bent. Maar het maakt het vast wel moeilijker. Ik ben altijd nog samen met Jan. Dat scheelt wel.
Riekje,
toevallig Jan ontmoet te Wissant vorige week.Onder indruk van je beeldend werk
en uitleg van Jan over je boeken,heb twee van zijn aanraders besteld voor vrienden,
en ook voor mezelf.
Groeten Jan.
Ach! Die liefde begrijp ik maar al te goed!
Ja tegelijk mooi en lastig, die moeder- en oma-liefde!
Riekje,
toevallig Jan ontmoet te Wissant vorige week.Onder indruk van je beeldend werk
en uitleg van Jan over je boeken,heb twee van zijn aanraders besteld voor vrienden,
en ook voor mezelf.
Groeten Jan.
Dank je Riekje, voor weer een herkenbaar verhaal.
Ik had een soortgelijke ervaring. Met een heerlijke Pasen met broer, schoonzus, hondje en huisvriendin op bezoek. Een en al levendigheid. Maar het vullen van de ruimte van het gemis daarna, wat is dat toch moeilijk. Terwijl ik als weduwe al 4 jaar niet anders probeer. Daar weliswaar regelmatig in slaag, maar toch, wat een opgave. Was daar maar een recept voor. Ervoor open staan, dat is het enige dat helpt, denk ik nu. Het opmerken, het bewust en heel rustig bij je binnen laten komen.
Ik geloof graag, dat het moeilijk is om als weduwe je leven weer vervullend te leven.
Omdat ik hier geen ervaring mee heb durf ik ern iet veel over te zeggen. Maar ik weet wel, dat de beste manier van omgaan met emoties is: ze binnen laten komen en bewust voelen. Precies wat je zegt! Als het goed is ontstaat er dan een vorm van aanvaarding.
Dat is beter dan de emoties wegduwen en er overmatig actief overheen leven.
Veel goeds toegewenst.
Wat mooi Riekje.
Zo fysiek een werkend, spelend en vierend paasweekend vol en plotsklaps leeg…
en dan weer vervuld in je hart.
Ik herken dit op een andere manier.
Juist op eerste paasdag werd ik zeventig. Dit vierden we met een feest buitenshuis met veel familie en vrienden. En dat niet alleen. We vierden ook ons 21-jarig huwelijk.
Mijn broer kwam over uit Spanje, ook andere logees. Volop fysieke warme nabijheid.
En dan weer stilletjes saampjes met de gedachte: ‘Ik had hem en haar nog wel langer willen spreken!’ ‘En van wie kreeg ik nu dit mooie cadeau?’
Nu weer in alle rust ontbijten in plaats van urenlang met een hoop gezellig kabaal of met intensieve gesprekken.
Al die hartverwarmende oogst van ons feest zit in mijn hart, net als alle dierbare gasten.
Door jouw bericht Riekje word ik me hier extra bewust van ❤️.
Zonnige groet
Van harte gefeliciteerd met de twee ‘verjaardagen; die van jezelf en die van je huwelijk!
Wat klinkt jouw verhaal ook mooi, uitbundig, rijk en warm.
Wat is het toch fijn om zo met elkaar te zijn. En zelfs een broer uit Spanje!
Wat een overdaad en rijkdom om in je op te slaan.
Riekje,
toevallig Jan ontmoet te Wissant vorige week.Onder indruk van je beeldend werk
en uitleg van Jan over je boeken,heb twee van zijn aanraders besteld voor vrienden,
en ook voor mezelf.
Groeten Jan.
Dank je wel Riekje!
“In liefde op afstand nabij”
Ja, mooi gezegd: op afstand nabij. Dankjewel.
Riekje,
toevallig Jan ontmoet te Wissant vorige week.Onder indruk van je beeldend werk
en uitleg van Jan over je boeken,heb twee van zijn aanraders besteld voor vrienden,
en ook voor mezelf.
Groeten Jan.