Gunstig voorteken

De eerste ui die ik op de eerste dag van het jaar doormidden sneed, viel prachtig in tweeën uiteen op mijn snijplank.
Mijn Bijgelovige Zelf was er als de kippen bij om dit uit te leggen als een gunstig voorteken:
2021 wordt een mooi jaar!

foto: riekje boswijk

32 reacties op “Gunstig voorteken”

 1. Dat ziet er prachtig uit! Laten we met z’n allen er een mooi jaar van maken. Alles begint met intentie. Ik wens jou en Jan een gezond en gelukkig 2021!

  1. Wat een prachtige beeld schets jij, wat een prachtige ui is er, wat een prachtige foto zie ik, ‘t is een waar kunstwerk vind ik. Ook voor een jaar geldt volgens mij: ‘het is voor een gedeelte wat je er van ‘maakt’. Er is wat er is, en daarmee heb je het te doen, en daarbij is er wat je kunt of wilt zien. Of het verhaal dat je er van of bij maakt Het beeld of gevoel dat het bij je oproept. ‘t Zou zomaar een prachtig jaar kunnen worden, bedenk ik, als je een beetje ‘Bijgelovig’, ‘Goedgelovig’, ‘Fantasierijk’ of ‘gewoon maar aanwezig’ bent. Wens jullie, jou en Jan, prachtige ingrediënten om 2021 tot een prachtig jaar te maken, en te laten smaken. Liefs, Carlijn (ps: misschien is er daarbij in 2021 wel weer de mogelijkheid om zo nu en dan als je zou willen uit eten te gaan, bijvoorbeeld als het eten niet smaakt omdat het is aangebrand, je gewoon een keer geen zin hebt om te koken, of om inspiratie op te doen ;-))

  2. Ik heb me gewoon voorgenomen dat het een mooi jaar wordt. Natuurlijk gaat het wel regenen en waaien, maar dan moet ik de zeilen reven of een paraplu opzetten. Je kunt niet alles regelen, maar je reactie wel bepalen.

   1. Ha Carlijn, sinds de corona eten wij met een zeker regelmaat binnen/ buitenshuis. Dat wil zeggen dat we maaltijden ophalen of laten brengen door plaatselijke restaurants. Daarmee doen we hen hopelijk een plezier en helpen we hen door de crisis. Maar we doen er onszelf zeker ook een groot plezier mee.

    1. Marijke Bijleveld

     Het afgelopen kwartaal ( met de R in de maand ) ben ik (want alleen)begonnen met 4 maal 2 mensen aan tafel uit te nodigen…langere tijd om naar elkaar te luisteren, te delen, weer eens wat anders te eten/proeven en een mooie invulling (eten bedenken, inkopen, met zorg klaarmaken ), waardering in de wacht slepen en normaal geen alcohol… maar nu de laatste aanbieding van de dichtstbijzijnde slijter, een mooie rooie wijn met elkaar opdrinken(anderhalf glas maarliefst! ).Heerlijk en zo ga ik nog even door in dit kleine dorp… en heb mezelf uitgenodigd bij de grootste boer in het dorp om te luisteren en om ook te vragen of het niet mogelijk zou zijn om een strookje land als (op z’n Fries) “bou “ beschikbaar te stellen om voedsel te kweken i.p.v . “raai”(gras). We zullen zien! Beetje “voorweken” kan geen kwaad!

     1. Dat klinkt allemaal heel positief en energiek. Inderdaad, met een kleiner aantal mensen aan tafel heb je veel beter contact. Het gesprek verloopt dan veel rustiger. Mooi, dat je zoveel plezier beleeft aan alles wat er aan het eten voorafgaat. Komend jaar dus misschien ook het oogsten van je eigen groente! Succes en smakelijk eten!

   1. Dat die ui ‘zo maar’ op je snijplank lag gaat er bij mij niet in, Riekje. Op zijn minst had je een heel scherp mes en een snijzekere hand. Misschien was er nog een dosis mindfulness bij. Hoe dan ook, met ook nog een fotolens erbij heb je een kunstwerkje gemaakt.
    Een prachtig begin van het nieuwe jaar…
    Snij zo door

    1. Klopt. Ik snijd met hele scherpe mesjes. Fruitmesjes met een extra lang lemmet en een kartelrandje. Koop ik bij de Xenos.
     Daarmee kan ik veel beter snijden dan met de Jamie Oliver-messen die ik ook heb. Bij die messen blijft alles aan het lemmet hangen, terwijl bij de Xenos-mesjes alles keurig op wijnplaats blijft liggen.
     En ik ben verzot op groente snijden; speciaal uien. Daardoor heb ik inderdaad een behoorlijk zekere hand, denk ik.
     Het kost me wel snijplanken: ik snijd behalve de groente ook de plank en dat heeft me al aardig wat houten snijplanken gekost. Ik hol ze in het midden uit zodat er op een gegeven moment een gat ontstaat!
     Maar ik geef toe: ik heb de twee helften van onderen aan de buitenkant ietsje ondersteund, zodat ze mooier horizontaal bleven liggen.

 2. Georges Phlippeau

  Laten er maar op vertrouwen dat deze ui geen tranen zal veroorzaken in het nieuwe jaar.
  Voor allen een hoopvol 2021

  1. Oh, wat grappig, ik had zelf helemaal nog niet aan tranen gedacht. Maar natuurlijk, een ui kan heel wat tranen teweeg brengen. Nou ja, een heel jaar zonder verdriet, dat moet je niet willen. Verdriet hoort er bij. Als het maar niet teveel wordt. We blijven hoopvol!

  1. Ja en grappig; die zin viel me in, zonder er ook maar een moment over na te denken. Net zoals die ui zonder er ook maar iets aan te veranderen op de snijplank viel.

 3. Henny Meijerink

  Een wonder. De twee die een zijn.
  Het wordt vast een gezegend jaar. In ieder geval wens ik dat jullie van harte toe

 4. Dank je Riekje voor die prachtige ui!
  Zo te zien aan die rokken valt er nog veel te ont-dekken!
  Voor jou en Jan een gezegend 2021 gewenst!

 5. Lieve Riekje,

  Mooie foto. Symbolisch ook. Je kan er van alles bij verzinnen.
  Ik denk meer aan duidelijk zichtbaar de lagen om tot de kern te komen.

  Een gezegend nieuwjaar voor jou, Jan, kinderen en kleinkinderen.

 6. Grappig, ik had helemaal geen idee van wat voor symboliek dan ook, toen ik de ui fotografeerde. Ik dacht ook niet aan de tranen die een ui kan veroorzaken. Ik vond hem alleen maar heel erg mooi om te zien. Dus ik ging hem uitgebreid fotograferen. Pas daarna kwam de zin en het idee om hem te gaan versturen als nieuwjaars-blog.

 7. Lieve Riekje, dank voor delen van deze ui. Ik voel telkens weer vreugde als ik je stukjes lees en dit keer in het ervaren van zoveel schoonheid in iets simpels (dat ik meestal als sinpel zou bestempelen) als een ui. Ik wens jou en Jan veel liefs voor 2021

  1. Wat fijn te weten dat ik je plezier doe met het schrijven van deze stukjes. Dat inspireert.
   En ja, als het een beetje goed gaat met me, merk ik dat ik grote schoonheid kan zien in de meest simpele dingen. Ik plaats vast nog wel eens een foto van een doorgesneden rode kool; ook zó mooi.

 8. Stofzuigen stel ik nog even uit.
  Ik ga zitten met n bakkie en lees de reacties nog eens!
  Wat een ui al kan losmaken!
  Hoezo zeggen we of schrijven we Niet ertussen.
  Enfin jouw ui heeft vooral veel wensen en zegeningen losgemaakt!

  Da’s toch weer andere koek als nieuwjaarskaarten!

  Liefs Helga

  1. Wat leuk dat je er nog een keer voor gaat zitten om de reacties te lezen! Ikzelf vind het reuze leuk dat er zoveel mensen reageren en me op die manier vaak op dingen attenderen of andere gedachten brengen. Speciaal bij de vorige blog gebeurde dat. Ik kan wel zeggen dat ik daar wat van heb geleerd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.