Goede? vrijdag

Tja, geweld is van alle tijden. De Romeinen konden er ook wat van. Al zag ik in een documentaire waarin het doen en laten van de Romeinen tot in de pietluttigste details werd nageplozen, dat er bij kruisigingen geen spijkers werden gebruikt, maar dat de polsen van misdadigers met touwen werden vastgebonden, toch blijft dit een gruwelijk straf. Niet te geloven dat dit een gebruikelijke manier van doen was.
Vreemd eigenlijk, dat de dag waarop Christus werd gekruisigd, herdacht wordt als ‘goede’ vrijdag. Ik zou ‘zwarte’ vrijdag juister vinden. Zeker na de ‘witte’ donderdag die aan deze dag voorafgaat. Hoe dan ook, gewelddadigheid is zo oud als de mensheid. Pijn en lijden daardoor ook.

En ook de verbeelding ervan. Hoe ontelbaar vaak is deze pijnlijke dood van Christus aan het kruis niet weergegeven in schilderijen en beelden? Hoeveel martelaren zijn er niet afgebeeld tijdens hun martelingen of in hun pijnlijke doodsstrijd? Hoeveel oorlogstaferelen zijn er niet geschilderd? Geweld en lijden fascineert kennelijk.

En nu in deze blog een kort filmpje over de verbeelding van die verbeelding: schilderijen van Carravagio worden uitgebeeld door de theatergroep Ludovico Rambelli in prachtige tableaus vivants; een totaal in onbruik geraakte kunstvorm.
Ik kreeg dit filmpje toegestuurd met kerstmis, omdat er éen tableau gewijd is aan de annunciatie. Inderdaad een mooi verstild tafereel, maar omdat de overige tableaus aanmerkelijk emotioneler en heftiger zijn, vond ik het absoluut niet passen in de periode voor kerstmis, waarin mijn aandacht toch vooral gericht is op vrede. Ik besloot het filmpje te bewaren voor de lijdenstijd, temeer daar een paar tableaus verwijzen naar de kruisiging en de kruisafneming.
Dus vandaag, op goede vrijdag een verbeelding van de verbeelding van het lijden. Hoe pijnlijk, maar zeker ook dankzij Mozart, hoe prachtig.
Ach, hoe troostend is schoonheid.

Hier de link naar het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=6UBWZvQZXPM

18 reacties op “Goede? vrijdag”

 1. Wat verras je me weer, Riekje. Prachtig, wat een verstilde kunst.
  Wij zagen en hoorden de Mattheus uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble, met poppen en dansers. Zeventig minuten schoonheid voor oog en oor en hart. Ze gaan het jaarlijks uitvoeren in Amsterdam, geloof in Paradiso. Wees erbij volgend jaar.
  Fijne Paasdagen verder.

   1. We zagen ze in Enschede. Er waren 50 bewoners van het AZC uitgenodigd, voornamelijk uit Syrië, Turkije. De nazit in de foyer was onvergetelijk, We zongen allen gezamenlijk met begeleiding van het Nederlands Blazers Ensemble. Wat een verbroedering en verbondenheid, heel mooi om mee te maken in deze tijd!

    Mooie Pasen, Marijke

  1. O ja, een uitvoering van Ton Koopman is natuurlijk altijd heel erg mooi. Wat is het toch een zegen dat er zulke mooie kunst bestaat.
   Ja, het belooft een heel mooi en zonnig paasweekend te worden. Alle kinderen komen. We gaan eieren verven, verstoppen en zoeken. Helemaal zoals het hoort. Blijft leuk.

 2. Lieve Riekje

  Dankjewel voor het prachtige filmpje. We zijn afgelopen week in Italië geweest en hebben veel van dit soort afbeeldingen in kerken kunnen genieten.
  Hele fijne paasdagen met de hele familie.
  Liefs Wilma

  1. Oh, wat geweldig. Wat fijn dat je alweer op vakantie kon gaan na je ziekte.
   Wij krijgen alle kinderen en kleinkinderen op bezoek, dus dat wordt weer als vanouds.

 3. Heel bijzonder en prachtig hoe iedere beweging bijdraagt aan het verstilde beeld. Dankjewel Riekje. Ik wens iedereen fijne, zonnige paasdagen.

  1. Ja, bijzonder he, die preciezie waarmee de tableaus zijn opgebouwd. Elk gebaar en elke gezichtsuitdrukking is perfect. Ik heb er al heel vaak naar gekeken en iedere keer ontroert het me weer.

  1. Ja, alleen al dat ze zo lang stil staan in al die vreemde houdingen is bewonderenswaardig.
   Het doet me erg goed te horen dat je mijn blogs waardeert. Dankjewel.

 4. Paula Van Harn -Weststrate

  Dag Riekje,

  Heel bijzonder, maar het raakt me niet echt, wel is het heel mooi gedaan en de muziek is schitterend.

  Groet Paula

  1. Dank voor je reactie. Het is misschien té mooi en het staat natuurlijk ook heel ver van ons af; al die ouderwetse beelden. Ik weet zeker dat het zonder de muziek absoluut geen indruk op mij gemaakt zou hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.