Goede voornemens

In een vraag en antwoord-spelletje dat we met kerstmis deden, kreeg ik de vraag: ‘Waar wil je van af?’ en ik antwoordde zonder ook maar een moment na te denken: van alle drukte in me en om me heen. Ik heb het altijd en eeuwig te druk. Daar wil ik van af. 
Dus nu het vandaag nieuwjaarsdag is, de dag van de goede voornemens, spreek ik uit dat ik me voorneem om om wat meer rust in mijn leven aan te brengen.

Mooi voornemen.
Het zal me zeker ten goede komen: een wat rustiger leven.

Maar.
Dan duikt er natuurlijk altijd die vervelende vraag op: ‘Gaat me dit lukken? Hoe realiseer ik dit voornemen? Kan ik dit wel?’    

Ik ben daar nog niet zo zeker van als ik eerlijk ben. Het zal zeker niet gemakkelijk zijn, want er zijn nu eenmaal heel veel dingen die ik leuk vind of die me interesseren. En ik heb ook altijd heel veel ideeën. Er schiet me voortdurend van alles te binnen om te doen of te ondernemen. Ik kan mezelf vaak niet bijhouden. En er zijn natuurlijk ook heel veel dingen die móeten. Er moet ook altijd van alles. Daarom heb ik het altijd ook zo druk! Hoe krijg ik daar wat meer rust in? Wat wil ik eigenlijk allemaal en wat móet ik?

Ik heb hier al wat over nagedacht en er een heel aardig (begin van een) antwoord op gevonden. Ik wil dat antwoord heel graag delen, want het geeft een leuk (voor mijzelf nieuw) zicht op de innerlijke moeten-en-willen-discussies, die iedereen wel kent. Maar helaas, het antwoord zal hieronder niet volgen, want ik heb het nog niet goed kunnen verwoorden en ik ga dat nu ik dit schrijf, het is nu vrijdagavond laat, ook niet meer proberen. Morgen trouwens ook niet, want dan is het oudjaarsdag en ga ik oliebollen bakken. Dus helaas: het gaat niet meer lukken. Ik ga niet stressen! 
Wie weet, schrijf ik het volgende week.

Kijk mij nou: al helemaal in overeenstemming met het voornemen dat ik op 1 januari ga uitspreken, houd ik het nu al rustig! Ik beperk me nu tot een een welgemeende nieuwjaarswens aan iedereen die dit leest.
Alle goeds in 2023!
En ik wens iedereen die zo dapper is om goede voornemens te maken, mezelf in het bijzonder, heel veel succes

41 reacties op “Goede voornemens”

   1. Mooi bericht om op de eerste dag van het nieuwe jaar te lezen. Heel herkenbaar, het verlangen naar rust en tegelijk wil je zelf graag zoveel, dat die rust er niet van komt. Ik las laatst ergens dat een pauze ook werk is. Door te pauzeren, ga je beter werken, dus het hoort er gewoon bij. Ik vermoed dat dit niet alleen voor werken geldt.
    Een heel goed voornemen dus..
    Gelukkig nieuwjaar!

    1. Jouw opmerking over pauzes herinnert me eraan dat ik in de lezingen over moeten en willen die ik in het Boswijk Instituut geef, altijd nadruk vestig op het feit dat ‘niets willen’ ook ‘iets’ is, namelijk ‘niets’. Je wilt even ‘niets’. En zo is een pauze natuurlijk ook ‘iets’.

     1. Lieve Riekje,
      Ik wens jou en Jan een gezond en gelukkig 2023 waarin jullie maar veel mogen genieten en jij bewust keuzes mag maken waardoor er meer rust ontstaat.
      Dank je wel voor de mooi blogs!
      Liefs

      Nicole

 1. Lieve Riekje, gelukkig en licht nieuwjaar toegewenst. Dat en veel ruimte en rust ervaren gaat worden!

  (En mij helpt het wanneer ik “moeten” verander in ” zou kunnen en zo in ieder geval een begin van keuze probeer in te bouwen.)

 2. Dag Riekje,

  ook van mij en Hannie een voorspoedig en gezond Nieuwjaar gewenst voor jou en Jan.
  hartelijke groet
  jaap en Hannie

 3. Lieve Riekje, er is nog zo veel te doen en te onderzoeken. Maar de tijd vordert en dan moet je dus ook nog gaan opschieten, terwijl je met zo’n beetje alles langzamer aan het worden bent. En dan wordt ik me langzaam bewust dat niet alles meer kan of afkomt. Dat geeft een beetje rust, maar . . . .

  1. Het gaat jou zo te horen zoals het mij ook vergaat. Je weet wel dat het allemaal niet meer kan en dat geeft een beetje rust.
   En dan komt er die maar…………

   1. Hoi Riekje,
    Ik wens jou en Jan een voorspoedig en perspectief-helder 2023.
    Ik voel aan hoe moeilijk het vaak is het “willen ” en de “moetens” uit elkaar te houden. Zit in een voornemen niet altijd iets van “moeten”, ook al zit er vaak een ” zo graag willen” bij ingesloten !?
    Zelf ben Ik gestopt met het maken van voornemens die verder reiken dan de eerste dag die komt. Mij bevalt dit heel goed! (meestal)
    En toch,,, ik kijk uit naar naar je volgende blog !!
    Hartgroet Huub

    1. Meestal maak ik ook voornemens die niet verder reiken dan de volgende dag, maar dat betekent dat er nog heel veel dingen die ik ook nog zou willen, opzij geschoven worden.
     Die verdwijnen dan ergens in de coulissen en vragen dan toch stiekem aandacht. Ik hoop dit nog duidelijk te maken in een volgende blog.

 4. Dag Riekje,

  Ook alle goeds voor 2023 gewenst!
  En nog dank voor de fijne blogs van afgelopen jaar. Heerlijk om op een rustige zondagochtend te lezen.
  Mij helpt het om “moeten” in ik “mag” te veranderen. Geeft voor mij ander gevoel, minder druk en meer ruimte.
  Groetjes
  Marjolein

 5. Dankjewel Riekje voor al je mooie blogs, die ik steeds weer met plezier lees terwijl ik jou levendig voor me zie. Ik ben blij dat ik jou heb leren kennen. Jouw vermogen tot helder en dichtbij het alledaagse woorden geven aan wat je waarneemt in en buiten jezelf en hoe je puzzelt over belangrijke levensthema’s waren voor mij ooit een uitnodiging om nader kennis te maken met jou en dat had de Boswijk opleiding tot gevolg en zo verder. Kortom mijn leven heeft door jou destijds een nieuwe mooie wending gekregen. Zo is dat ‘gewoon’. Mooi toch!

  Door de manier waarop je ons vandaag deelgenoot maakt van jouw wens en jouw keuze om het nu niet te hoeven verwoorden, is zoals je zelf al zegt, in overeenstemming met je wens.
  Je hebt het dus al verwoord, wat mij betreft. ‘De precieze woorden zijn er NU niet, dus hoeven ze er ook NU niet te zijn’. En daar stroom jij in mee, je erkent wat er is en kan het voor nu laten om open te zijn voor wat er WEL is. Dat voelt voor mij ook als rust.
  Ik wens jou en eenieder een inspirerend jaar in goede gezondheid met veel licht en geluksmomenten, de flow van het leven en de flow van ons eigen ritme volgend. Hartegroet Edith

  1. Klopt, de woorden zijn er NU nog niet en het is goed om niet te gaan forceren. Daarin meestromen is voor mij nog wel even een ‘dingetje’ hoor. Er zit altijd zo’n stemmetje in me dat zegt: “Toe nou, dóe het nu even!” Ik ga daar wat minder naar luisteren.

 6. margriet westervaarder

  heel leuk riekje !!!!!
  toen we elkaar jaren geleden spraken speelde dit ook al, herinner ik mij…….
  het lijkt ook een leuke grap: ik moet minder moeten !!!

  leuk om cartoon mee te tekenen

  hoe vindt je deze: mijn zwakheden zijn welkom

  dat je altijd zin in dingen hebt en van alles bedenkt lijkt me ook een heerlijk talent !

  lieve groet margriet

  1. Ja, dat zal best, dat dit jaren geleden in een gesprek ook al aan de orde kwam. Dit speelt mijn hele leven al.
   De uitspraak van Armando:”Ik ben de slaag van mijn eigen talent” spreekt me dan ook heel erg aan. Niet, dat ik me met Armando wil vergelijken, zeker niet, maar wel dat ik me vaak de slaaf voel van mijn eigen ingevingen en plannetjes.

 7. Vast een goed idee, eens stil te staan bij wat moet, en misschien er achter te komen dat je moeten altijd kunt veranderen in (soms uiteindelijk) willen. Vice versa niet. Ook wat je ‘denkt’ dat ‘moet’ wil je, anders had je het immers niet gedaan? Wellicht achteraf toch de verkeerde beslissing genomen? Aannemende dat je die beslissing niet bewust verkeerd nam was het alternatief kennelijk op dat moment niet te voorzien, en dus was het op dat moment oké . Immers wat je niet kunt voorzien kan je jezelf niet kwalijk nemen. Omdenken dus. Op die manier bestaat er ook geen mislukking, alleen feetback. Met deze mindset is er voor ieder een relaxed 2023 te gaan waarin niets moet en hooguit feedback de kwaliteit van je beslissing aangeeft!

  1. Je kunt moeten soms veranderen in willen maar ik heb net ontdekt dat het ook andersom kan: willen kan ook veranderen in moeten. Bij mij tenminste wel.
   En ja, verkeerde beslissingen nemen en daar dan later een slecht gevoel over hebben; dat ken ik zo goed.
   Leuk idee om een mislukking te beschouwen als feedback!
   Ik ga er mee aan de slag!

 8. Allereerst de beste wensen, voor jou, Jan en voor alle lezers van je leuke columns.
  Mijn hele achterliggende leven was ik druk met niet meer druk willen en moeten zijn.
  En nu ben ik niet meer druk, en dat geeft ook weer druk.
  Nu moet/mag ik helemaal zelf bedenken en voelen waar ik mijn tijd en energie voor wil gebruiken. En dat is nog niet eens zo makkelijk.
  Me verschuilen achter druk zijn was veel eenvoudiger 😉

  1. Oh, wat een mooie reactie! Ik herken dit heel erg. Niet meer moeten betekent dat je zelf mag bedenken wat je wilt en dat geeft ook weer problemen. Vrijheid is ook belastend! Zo is er ook altijd een probleem!
   Laten we er de humor maar van inzien. Dat scheelt.

 9. Ik wens je een voedzaam nieuwjaar Riekje, met vervulling in dingen die je doet en de tijd dat je ‘niks’ doet, of dat je dingen in slow motion doet (echt aan te raden). Veel liefs, Lianne

 10. Dankweer voor je inspirerende blog. Geel herkenbaar ook. Ik wens jou en Jan en je dierbaren een mooi en liefdevol 2023.

 11. Prachtig voornemen, Riekje.
  Ik maak van de gelegenheid gebruik om jou, Jan en jullie dierbaar een goed, vruchtbaar, gezond nieuw jaar te wensen met veel rust.
  Genegen groet, Paul

 12. Gelukkig ik deed nooit aan goede voornemens! Ken mijzelf genoeg om te weten dat ik ze zeker nooit,…nooit aan zou houden en zal houden. Wat een rust!
  GELUKKIG NIEUWJAAR VOOR JOU EN DIE JE LIEF ZIJN RIEKJE, Tom

 13. Nou Tom (en anderen wellicht), ik heb nog weel de moed om voornemens te hebben. Maar, het is beslist gemakkelijker om ze níet te hebben, dat ben ik met je eens.
  Mij speelt parten dat ik door alles wat ik zoal aan leuke dingen doe en het feit dat ik in een ouder wordend lijf huis, niet meer zo veel energie heb en daardoor steeds moet kiezen. Want ik wil echt graag ook de krant op zijn minst scannen, zodat ik belangwekkende zaken kan lezen. Als dat dan wéér niet is gelukt baal ik.
  Gelukkig is er De Correspondent die de waan van de dag achter zich laat en me vaak blijf maakt met heldere hoe-en-waarom artikelen. Mijn voornemen om in ieder geval één artikel per dag uit de Correspondent te lezen lukt gelukkig nog wel.

  Ben benieuwd, Riekje, wat jij wat dit betreft nog uit de hoed tovert.

  De kreet: ‘Beste Wensen’ galmt hier op het platteland nog rond. Ik stuur ze hierbij aan jullie, lezers van Riekjes blog.

  1. Ik heb me ook voorgenomen om minder tijd moeten geven aan kranten. Ik zit daar vaak veel te lang in te lezen en ik word er alleen maar naar van. En zo zijn er meer dingen die ik zou kunnen ‘skippen’.
   Ik herinner me van vroeger de nieuwjaarswens: “Veel heil en zeggen in het nieuwe jaar.” Ik wens je dat graag toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.