De twee hersenen

In de nieuwsbrief van 27 januari j.l. van Lion’s Roar lionsroar.com (warm aanbevolen) lees ik dat de Dalaï Lama een brief heeft geschreven aan Kamala Harris om haar te feliciteren met haar benoeming tot vice president. Ik citeer een deel:
“ Madam Vice President, I hold the firm conviction that women are more empathetic and sensitive to the feelings of others, qualities I first learned from my loving mother. There is also scientific evidence that when it comes to compassion, women are more sensitive to others’ pain. It is inspiring that there is a growing recognition of the importance and value of women’s leadership. I feel that if more of our leaders were women the world would be a more understanding and peaceful place.”

Wat een mooie brief. Wat is het toch een bijzonder aardig mens; de Dalaï Lama. En wat ben ik blij dat hij wijst op verschillen tussen mannen en vrouwen. Hoewel, hij beweert wel dat vrouwen meer empatisch en sensitief zijn, maar hij zegt nergens wie zij in dit opzicht overtreffen. Hij zegt nergens expliciet ‘meer dan mannen’, terwijl ik aanneem dat hij dat wel bedoelt. Hij zal zeker niet bedoelen dat vrouwen empathischer zijn dan honden of poezen.

Hoe dan ook, ik ben blij met deze opmerking en ik ben ook blij dat hij verwijst naar wetenschappelijk onderzoek. Want ik ben er van overtuigd dat mannen- en vrouwen-hersenen anders werken en dat het zinnig is om daar meer aandacht aan te besteden.
Ik ben sowieso geïnteresseerd in het verschil tussen mannen- en vrouwen hersenen. Alweer heel wat jaren geleden heb ik met veel plezier De schoonheid van het verschil gelezen van Martine F. Delfos, die uitgebreid ingaat op de verschillen tussen mannen en vrouwen. Er werd me daardoor veel duidelijk. Maar omdat de onderzoeksresultaten in de hersenwetenschap heel snel verouderen door steeds weer andere en betere onderzoeksmethodes, ben ik bang dat veel van wat er in dat boek wordt beweerd, misschien alweer achterhaald zal zijn. Bovendien staat er niets in over mediteren en het verschil tussen mannen en vrouwen in dat opzicht. Jammer, want ik ben ervan overtuigd dat daar ook veel verschillen te vinden zullen zijn en daar zou ik graag wat meer over willen weten. 

Dus ik ben even gaan googelen, maar ik kwam niets tegen dat me in die richting hielp. Wel kwam ik het filmpje tegen van Mark Grungor, waarin hij uitlegt hoe de hersenen van vrouwen en mannen verschillen. Hij doet dat op een heel grappige manier en zeker zijn relaas over de ’nothing-box’ van mannen is hilarisch. De ‘nothing-box’ zou een gebiedje zijn in de hersenen van mannen waarin zich niets afspeelt. Als mannen ‘in hun nothing-box zitten’, bijvoorbeeld als ze vissen of voor de televisie zitten te zappen, denken ze niets. Er gaat niets in hen om. Zegt Grungor. Voor vrouwen is dat onvoorstelbaar. Logisch; zij beschikken niet over zo’n box.
Het is al een oud filmpje en ik heb het al heel vaak gezien, maar ik noem het hier toch, omdat ik er weer heel erg om moest lachen toen ik het zag. Best mogelijk trouwens, dat deze kennis inmiddels allang weer is achterhaald en dat er helemaal niet zoiets bestaat als een nothing-box. Maar toch, stiekem denk ik wel eens dat al die mediterende monniken stuk voor stuk in hun nothing-box zitten. Zo ongeveer als mijn vader wanneer hij zat te vissen. Maar ja, dat is natuurlijk echt weer wat voor een vrouw, om dat te denken…… .

18 reacties op “De twee hersenen”

 1. Favoriet filmpje van mij evenals het boek van Martine Delfos favoriet is. En ik denk -niet eens stiekem- dat het voor mannen gemakkelijker is om te mediteren! Ik geloof dat er voor vrouwen andere manieren zijn: improviserend dansen en zingen bijvoorbeeld!

  1. Ja, en voor mij geldt heel erg: handenarbeid waarvoor geen denkwerk, maar wel concentratie is vereist. Bijvoorbeeld breien en onkruid wieden. En wol spinnen! Ik heb dat vroeger veel gedaan dat werkte heel goed! Je hoeft nergens aan te denken maar je moet wel geconcentreerd blijven, want als je aandacht verslapt breekt subiet je draad of hij wordt te dik. Prima meditatie-vorm!
   Wat ik heel sympathiek vind aan Martine Delfos is dat zij de verschillen tussen mannen en vrouwen wel beschrijft, maar niet tegenover elkaar zet. Ze benadrukt juist hoe mannen en vrouwen elkaar kunnen aanvullen.

 2. Hahaha, grappig filmpje en heel herkenbaar.
  En wat mooi, de brief van de Dalaï Lama aan Kamala Harris.
  Over inspirerende vrouwelijke wereldleiders gesproken. Afgelopen week kondigde Jacinda Ardern, premier van Nieuw Zeeland, aan dat de Maori feestdag, Matariki in 2022 een landelijke feestdag wordt. Ik werd erg blij van dit bericht.
  Hier in Friesland is het prachtig wit buiten. Fijne zondag! Lieve groet, Alice

  1. Ja, wat een mooi gebaar! Laten we hopen dat er meer van dergelijke vrouwelijke leiders komen.
   Het is hier ook prachtig wit. Jan en ik hebben net gewandeld onder de prachtig besneeuwde bomen op de stadswallen hier. Bijna sprookjesachtig. En dan al die kinderen op sleetjes! Heel ouderwets.

 3. Beatrijs Lubbers

  Ik ga er altijd van uit dat het verschil tussen mannen en vrouwen vooral door de cultuur en niet door de hersenen bepaald wordt. Mannen moeten stoer zijn en hun gevoel en kwetsbaarheid onderdrukken. Als zij andere rolmodellen hadden zouden die ego’s niet zo opgeblazen zijn, maar dat culturele verschil zit er zo diep in, dat verander je niet in een paar generaties. Mooie brief van de Dalai Lama! Hoopvol ook dat de Paus nu ook voor het eerst een vrouw benoemd heeft in de bisschoppenconferentie, stapje voor stapje komen we verder.

  1. Ja, nurture of nature; dat is de kwestie. Je kunt je ook voorstellen dat de cultuur ons in de genen is gaan zitten.
   Hoe dan ook is het inderdaad fijn dat zelfs de Paus zo’n belangrijke stap heeft gezet! Vergelijkbaar met de stap op de maan! Stapje voor stapje blijven we hopen…..

 4. Hallo Riekje, wat een leuk filmpje.
  Ik kende het niet en heb er samen met mijn man naar gekeken en vreselijk gelachen.
  Heel herkenbaar.
  Dank je voor je inspirerende blogs, ik begin er inmiddels al naar uit te kijken.
  Lieve groet Wilma

 5. Dank Riekje, Bemoedigende brief van de Dalai Lama naar aanleiding van een bemoedigende benoeming. Fijn dat je ons weer wijst op informatie wat dit betreft.
  Mijn gedachten gingen naar een Dharmatalk die sr. Dang Nhiem van Deer Park Monastery gaf. een paar dagen na de bestorming van het Capitool. Het ging dan wel niet over het mannelijke en vrouwelijke gedrag veroorzaakt door ‘wat andere’ hersenen. Maar ik vond de talk zo goed, zo boeiend dat ik jullie er graag attent op maak. Ze is neurologe en combineert haar wetenschappelijke kennis met onze leer, beoefening. Heel helder laat ze via een hersenschema zien wat mensen er toe brengt om tot zulk soort gedrag te komen. En natuurlijk ook waar wij in onszelf alert op moeten zijn om te voorkomen dat de negatieve zaden in ons opslagbewustzijn geen water krijgen.

  De sneeuwklokjes kunnen tegen zoveel sneeuw niet op, maar de dagen lengen en het is extra licht buiten door het witte dons. Wéér iets om van te genieten ondanks de Corona.
  Warme winterse groet, Elma

  1. Dank voor je verwijzing naar Sr. Dang Nhiem. Ik heb even gegoogeld, naar kon geen recente lezing van haar vinden. Kun je een link geven?

   Als het niet te lang blijft vriezen overleven de sneeuwklokjes het misschien wel. Ik heb heel vaak in februari mijn al bloeiende helleborussen plat zien liggen na een nacht vorst, en dan weer keurig omhoog zien komen als de vorst voorbij was. Ik had al bloeiende irisjes in mijn tuintje. Ik heb goede hoop dat die het onder de sneeuw overleven. We zullen zien… Lente wordt het in ieder geval; ook zonder sneeuwklokjes en irisjes!

 6. Riekje, de lezing staat op Youtube. Ik ben niet zo goed in ‘linkjes’, maar als je bij Youtube zoekt naar Deer Park Monastery, dan een talk van 2021-01-10: ‘The Diamond Cutting Through Fear’, van sr. Dang Nghiem.
  Hoop dat je hem vindt. Ik heb hem ondertussen twee keer beluisterd/gezien. Wat kan die vrouw helder en aanschouwelijk uitleggen, verbanden laten zien. Groet voor jouw, voor Jan.

 7. hoi Riekje, nog een verlate reactie van mij. Ik had een logee hier op Ameland, die ik nu net naar de boot heb gebracht. Heel herkenbaar wat je schrijft. Ik vraag me soms af of het altijd ook aan de sekse is gekoppeld: je hebt mannen met vrouwelijke kwaliteiten (die goed kunnen luisteren bijvoorbeeld) en vrouwen met mannelijke kwaliteiten (die goed kunnen analyseren, draadjes uit elkaar halen). Ik zie soms vrouwen in hoge posities die daar gekomen zijn en blijven, vooral vanwege hun mannelijke kwaliteiten. Volgens mij zit daar nog wel nuance in. Heel leuk filmpje inderdaad, je ziet in de zaal ook hoe mensen het herkennen en reageren. Leuk, ook aan het eind waar hij zegt dat je eigenlijk elkaar geeft waar je zelf behoefte aan hebt. Wij deden dat vroeger altijd als een van ons ziek was: ik wilde verzorgd worden, kopje thee, dekentje, kamer opgeruimd, kussens opgeschud etc. en T wilde juist met rust gelaten worden, met een wollen muts op en drie truien over elkaar onder de dekens met de gordijnen dicht…. dus hij liet mij ‘met rust’ en ik tuttelde om hem heen… Maar goed, we hebben het ontdekt.. dat was al heel wat. Daag, groeten vanaf een dik besneeuwd Ameland! Nelleke

  1. Ja, er zijn natuurijk nuances wat mannelijkheid en vrouwelijkheid betreft. Ik ken heel wat ‘vrouwelijke’ mannen en ‘manlijke’ vrouwen. Toch schijnen die volgens Delnos op bepaalde gebieden toch ook weer typisch manlijk en vrouwelijk te zijn. Heeft allemaal te maken met hormonen.
   Ik denk dat verschillen tussen mannen en vrouwenos-zich niet erg zijn, als je dat maar van elkaar weet en accepteert. Precies zoals jij beschrijft over de verschillende manieren van ziek-zijn van jou en T. Kunst is om de verschillen te zien, te aanvaarden en er een gedrag voor te vinden. Ik hoop maar dat jij T in zijn eentje kunt laten liggen als hij ziek is en dat het T lukt om jou te verzorgen.

 8. Lieve Riekje, dank voor je inspirerende blogs! De verschillen zijn in mijn ogen enorm en dat heeft leuke, lastige en prachtige kanten. Maar het begint al als het embryo 6 weken is. Dan ontstaan er al verschillen en meisjes puberen anders dan jongens (hersens én hormonen). De laatste tijd is echt duidelijk geworden dat vrouwen, die circa 150 gram minder gewicht aan hersenen hebben ook een heel andere opbouw van de hersenen hebben. Iris Sommer (hoogleraar Groningen) heeft er recent een boek over gepubliceerd. Vrouwen hebben meer verbindingen (het verhaal van de boxes is heel raak) en meer windingen in de cortex (al heel lang bekend). Mijn Jan en ik deden ooit dezelfde test over hoogsensitiviteit. Sindsdien erkennen we van elkaar de enorme verschillen. De 24 van 25 antwoorden die voor mij “ja” waren, waren voor hem vrijwel allemaal “nee”.
  Ook het vrouwenhart is heel anders en ook daarover is veel wetenschappelijk bewijs!
  Ik stuur je nog wat meer op.

  1. Dank! Wat fijn om te horen dat het boxen-verhaal dus toch klopt, want voor mij voelde het heel kloppend, maar ja, je weet maar nooit wanneer iets weer is achterhaald. Ik ga dat boek kopen!
   Interessant dat jij en Jan zulke totaal verschillende antwoorden gaven op een test. Lijkt me wel een beetje vreemd om dat te constateren van elkaar, maar het geeft natuurlijk ook weer veel begrip.
   Merkwaardig: we staan eigenlijk voor een derde feministische golf, maar nu omdat er steeds meer bekend wordt over de verschillen tussen mannen en vrouwen.
   Ik denk dat we in de tweede golf, waar ik in de 70ger-jaren middenin heb gezeten, een vergissing maakten. Wij zeiden altijd dat mannen en vrouwen gelijk waren. We hadden het over gelijke beloning voor werk en het recht om te mogen werken en studeren, net als mannen. We wilden niet meer achter het aanrecht, maar dat verwarden we met gelijk zijn. Ik denk dat we beter hadden kunnen zeggen dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn.

 9. Pingback: Meditatie en emoties – Riekje Boswijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.