De essentie van troost

Ik dacht nog wat na over troost en dergelijke, toen er een aantal vervelende dingen gebeurden waar ik niets aan kon veranderen. Ik was daardoor in een sombere bui toen ik de keuken inliep en daar op de vensterbank van het keukenraam dat kleine verdroogde roosje in dat flesje zag staan. Dat roosje staat daar al maanden tussen alle andere flesjes en potjes. Het was vers toen ik het neerzette, bloeide in de loop van een aantal dagen uit, maar in plaats van dat het zijn bloemblaadjes had laten vallen, was het verdroogd. Ik vond dat wel mooi. En ook een beetje vertederend: dat kleine roosje toch, dat al zo lang liet zien hoe mooi het was. Ik kon het maar niet weggooien. 
Dat roosje dus, viel me op en toen ik er naar keek, vond ik het weer mooi en nog steeds vertederend. Wat waren de bloemblaadjes mooi geplooid en wat had het een mooie vaal-roze kleur gekregen in de loop van de tijd. 
Dit zo te zien ontroerde me. Het was alsof er een wereld van schoonheid voor me werd ontsloten. Er was meer, veel meer dan mijn verdriet en mijn somberheid: schoonheid. “Ach ja, ook als ik pijn heb, bestaat deze wereld van schoonheid. Zij zal niet verdwijnen, wat ik ook voel” ging door me heen.
En dat troostte me. Daar was ik zelf een beetje verbaasd over, want natuurlijk was er niets veranderd: de vervelende dingen en mijn pijn daarover waren er nog steeds. Maar het voelde zachter, milder.

En toen opeens, werd het me glashelder:
Troost, getroost worden, je getroost voelen heeft alles te maken met je omringd voelen door een grotere dimensie. Door je te verbinden met en je te openen voor dat andere, grotere, laat je los en daardoor vermindert je pijn. Pijn veroorzaakt immers altijd spanning, zowel fysiek als mentaal. Kramp. Als die kramp wordt losgelaten, voelt dat als troost.

Het gaat bij troost dus om openen. En daardoor loslaten. Het gaat niet zozeer om dat wat de troost geeft.
Dat kan namelijk alles zijn. Mensen vinden troost op allerlei, vaak totaal verschillende manieren en met behulp van heel verschillende dingen. Bijvoorbeeld door in de tuin te werken, met de hond te wandelen, naar een expositie of een museum te gaan, door zelf te gaan schilderen of beeldhouwen, een kerk of een kerkdienst te bezoeken, naar muziek te luisteren of zelf muziek te maken, een mooie film te zien of een mooi boek te lezen. Sommige mensen zetten een foto van iemand neer, branden een lampje of kaarsje. Ikzelf zet altijd het geur-brandertje aan dat ik lang geleden van mijn moeder heb gekregen, wanneer ik wat troost nodig heb.
Er bestaat niet iets specifieks wat troost geeft of een specifieke handeling die troostend werkt. Het gaat bij iedereen anders. Het gaat erom datgene te vinden of te doen waarmee je je kunt verbinden en waarvoor je je kunt openen.

Een heel directe en natuurlijke manier van troosten en getroost worden is natuurlijk: praten.
Iemand troosten is dan: aandachtig luisteren naar wat de ander wil vertellen over zijn problemen. Dat is iets heel anders dan oplossen en raad geven. Veel mensen beginnen dat ogenblikkelijk te doen als iemand over zijn pijn gaat praten en natuurlijk is het fijn als je een probleem van iemand kunt oplossen, maar meestal gaat het over moeilijkheden die niet direct oplosbaar zijn, zoals rouwperiodes na een overlijden, moeizame periodes na een ontslag of een scheiding, omgaan met een ernstige of invaliderende ziekte. Mensen moeten soms hele moeizame periodes door zien te komen in hun leven. Bij hen hoef je niet te komen aandragen met oplossingen. Zij hebben er vooral behoefte aan dat hun pijn wordt gezien, dat ze mogen vertellen hoe moeilijk ze het hebben, hoe verdrietig ze zijn. Het gaat erom je te openen voor de emoties van de ander.
Je laten troosten is: je hart bij iemand uitstorten, zo vrijuit mogelijk praten over je pijn, je verdriet delen. Ook hier gaat het over openen: je opent je pijn en deelt je verdriet én je opent je voor de aandacht van de ander en ontvangt die ook werkelijk.

Een gesprek waarin de een aandachtig luistert naar de ander die zijn pijn en verdriet deelt, lijkt daardoor op het eerste gezicht soms op het tegenovergestelde van troosten. In plaats van dat de pijn en het verdriet worden ‘weg-getroost’, komt er vaak juist steeds meer verdriet vrij. Maar als iemand gaat huilen is dat geen probleem en het huilen hoeft ook niet gesust te worden. Juist niet: als de ander luistert en blijft luisteren, ook als er veel verdriet loskomt, voelt dat nou net troostend.

Zowel bij troost geven als bij troost ontvangen gaat het in mijn ogen dus om openen. De essentie van troost is: openen.
Dat kan zijn: je openen voor een andere of grotere dimensie: schoonheid, kunst, religie, muziek, de natuur, enzovoort.
In een gesprek open je je door naar een ander te luisteren, terwijl die ander zich opent door zijn pijn en verdriet te vertellen én door jouw aandacht te ontvangen.
Overigens open je je beide dan niet alleen voor elkaar, maar ook voor die grotere, dragende en omhullende dimensie: aandacht, mededogen en liefde. 

Foto’s: Riekje Boswijk

29 reacties op “De essentie van troost”

 1. Goedenacht!
  Na ons gesprek o.a.. over het boek van Dirk de Wachter: “Vertroostingen” is deze mijmering van je een prachtige en zinvolle aanvulling!
  Overigens is mijn man toch nog steeds dat boek aan het lezen en het bevalt hem toch meer nu, vooral omdat de auteur niet arrogant op zijn psychiatrische stoel gaat zitten, maar zich openstelt voor de ander. Aanvankelijk had hij alleen het hoofdstuk over kunst gelezen. Enfin, je zult wel zelf iets van hem horen als hij het uit heeft.
  Lieve groeten!

  1. Om eerlijk te zijn, miste ik dit inzicht in het boek van De wachter. En ik realiseer opeens dat het in mijn eigen boek ‘Troost, vragen, geven en ontvangen’ eigenlijk alleen maar gaat over dit openen.

 2. Heel mooi om te beseffen dat het zo werkt door ons open te stellen.
  Mijn vader zei als de bloemen aan het verwelken waren en mijn moeder ze wilde wegdoen: ‘een verwelkte roos is ook een roos’.

  En zo is een verdroogde roos, ook een roos. Een roos met meer geschiedenis, een roos met meer levenservaring ;).
  Bij mij liggen en staan ook altijd gedroogde bloemen en het bewonderen van de schoonheid is inderdaad openend en kan me uit een ‘tijdelijk’ vernauwde blik halen.

  Mooi Riekje, dankjewel

  1. Ja, zo werkt het; je hebt door je pijn een vernauwde blik en daar word je dan uitgehaald. Exact.
   Maar over gedroogde bloemen gesproken: ik kan uitgebloeide bloemen nooit weggooien, dus die hang ik op. Droogboeketten zijn ook mooi. Maar het zijn er zo langzamerhand wel heel erg veel…..

 3. Martine Folkersma

  Dank je Riekje, voor het aanreiken van nieuwe woorden voor dat wat ik als mindful zelfcompassie trainer mijn deelnemers ook hoop te laten ervaren. Verbondenheid en gedeelde menselijkheid als antidotum voor het gevoel van isolatie en eenzaamheid waarin we zomaar kunnen belanden wanneer we het moeilijk hebben. En de troost die van dat besef uit kan gaan.

  En ook dank voor het gevoel van verbondenheid dat ik elke zondagochtend ervaar bij het lezen van jouw blog, waarmee ik mee deel voel van de kring van jouw lezers. Fijne zondag!

  1. Dank voor je reactie en wat je zegt over de verbondenheid die je voelt bij het lezen van mijn blogs. Voor mij voelt het ook als een ‘kring’ van lezers.
   Ja, zelfcompassie is heel belangrijk. Misschien dat ik daar nog wel eens iets over ga schrijven.

 4. Ik besef nu te meer wat ik gisteren gewaar werd fietsend door een Drenthes bos op een koude bewolkte dag met harde wind bij het zien van de net geopende tederheid van de witte anemoontjes en het lichtgevende lente groen van het eerst larixgroen. Ik besef nu dat er zich in mij iets opende ….

  1. Ah, wat mooi, zoals je dat schrijft. Zelfs op een koude en bewolkte dag merkte je de prille anemoontje op en het heldere lentegroen. Ja, dat is openend. Maar je was er dan kennelijk ook gevoelig voor. Je liet je openen.

   1. Marijke Bijleveld

    Lieve Riekje,
    Grote herkenning bij de dingen die je beschrijft. Steeds fijn om even bij stil te worden op zondag ,zij het nu wel wat laat vandaag .
    Ook ik hecht aan die huis-tuin- en keukendingetjes die ervoor zorgen kunnen dat je jezelf toestaat dat ze je aandachtsspier trainen en dat je even intens kan genieten . Goed opgemerkt dat troost te maken heeft met openen, jezelf openen voor alles wat zich maar aandient.
    Las zonet nog de tekst op mijn wcdeur: ‘there is a crack in everything and that is where the light gets in!” Van Leonard Cohen.
    Dank ! Mooi foto ook.
    Marijke Bijleveld

    1. Mooi gezegd: je aandachtsspier trainen. Dat moet je inderdaad goed onderhouden. Het heeft ook alles te maken met aanwezig zijn.
     Ja, die ‘crack’ van Leonard Cohen, dat is een mooie uitspraak!

  2. Jeannet sluis

   Mijn man heeft een naar ik vind heel mooi gedicht gemaakt over de anemoon.
   Ik stuur het even:
   Daar was zij weer,de witte anemoon
   Ik zag haar hier in Putten en Slenaken
   Ze is te teer,te broos om aan te raken
   Juist in haar kwetsbaarheid is zij zo
   schoon

   Het is een wonder dat haar deed ontwaken
   in het eerste groen is zij de antifoon
   Lichtpaars getekend achter in haar kroon
   Voor mij nog steeds het voorjaarsbaken

   Bij het verschijnen staat ze zwak gebogen
   Nog aan de duistere aarde vastgeklonken
   Totdat ze door het zonlicht wordt
   bewogen

   En dan in stralend wit en vreugdedronken
   Door een roepstem uit de verte opgericht
   Zich onafwendbaar wentelt naar het
   licht

   Misschien kan je hier ook van genieten!

   1. Jeetje, wat een werkelijk prachtig gedicht! Ik kan genieten van elke zin en elk beeld erin. Wat een prachtige beleving spreekt eruit, maar ook wat een woordkunst. Het zou een gedicht van Perk of Gorter kunnen zijn. Je man is een begaafd dichter! Heel veel dank hiervoor!

   2. Jeannet,
    Ik richt me graag even direct tot jou, indirect ook tot je man.
    Zijn woorden schilderen een levend beeld dat zo mijn lijf, mijn gemoed in vloeit, verwarmend, ontroerend.
    Dank!

 5. Dank je wel Riekje, voor het verwoorden van dit mooie inzicht. Het raakt me. Door de schoonheid van een verdroogd roosje…zo mooi.
  Fijne zondag,

 6. Lieve Riekje. Opnieuw: wat een synchroniciteit en verbondenheid ervaar ik in je schrijven. Deel zijn van een groter geheel. Bijna alles wat met rozen te maken heeft raakt me. Mijn moeder Roos (97) is een maand geleden overleden. Zacht en kalm zoals ze was. Verdrietig en ook dankbaar dat ze zo lang in goede geestelijke gezondheid in ons midden mocht zijn. Dus ja troost en schoonheid hervinden erg welkom. Meestal in de natuur maar ook in literatuur: Manu Keirse: Vingerafdruk van verdriet. Woorden van bemoediging.
  Dankjewel Riekje voor jouw woorden van troost, schoonheid en bemoediging. Harteliefs

  1. Gecondoleerd met het verlies van je moeder. Maar doordat je schrijft dat ze zacht en kalm is overleden, klinkt het alsof zij er vrede mee had. En jij daardoor waarschijnlijk ook.
   Ah ja, Manu Keirse, ik woonde een keer een lezing bij van hem; wat een warme en wijze man!

 7. Marga van Kalles

  Ach lieve, bijzondere Riekje,
  Wat kun je toch mooi vertellen in al zijn eenvoud en recht uit het hart.
  Daar hou ik van!
  Mijn man is een weekje motorrijden en heb ik het huis alleen. Ik probeer zoveel mogelijk in stilte met aandacht met mezelf te zijn.
  En ik merk wanneer al het ruis in mijn huis is verstomd. Ik me makkelijker open voor dat wat er ook is. Ik vind troost in de kleine dingen en kom thuis bij mijzelf. Dat vind ik fijn. heb ik nodig want ik heb nog een moeilijke weg te gaan. Maar naast het lijden is er ook me open durven stellen oa voor wat er komen gaat en dat aanvaarden, de spanning gaat er af en ik voel me verbonden met een grotere demensie.
  Ik denk aan onnoemelijk veel mooie kleine verwelkte en verse roosjes, omdat het me vandaag troost geeft en ook een blij gevoel.
  Dank voor je mooie woorden in mijn digitale brievenbus.
  Het is zo waar wat je schrijft en daarom geef ik je een dikke knuffel.
  Liefs,
  Marga

  1. Ach Marga, wat ontroert het me wat je schrijft. Ik ken dat; te voelen dat alle ruis uit het huis is verdwenen en dan werkelijk kunnen zien wat er is.
   Ja, je hebt zeker nog een moeilijke weg te gaan. Knap van je, dat je dit kunt aanvaarden en dat je je kunt open stellen voor alles wat komen gaat. Maar ook met alles wat er nu ook is. En wat mooi dat je je verbonden voelt met een grotere dimensie.
   Heel veel droge, maar ook verse roosjes voor jou!

 8. Lieve Riekje, lieve allen die in de Kring rondom jouw schrijven zo bijeen zijn,

  Ik zie voor me hoe iedereen prachtige verwelkte bloemen, nog geurende verse, in het veld staande bloeiende, bij elkaar brengt. Hoe we er stil naar kijken, hoe diep verbonden we ons met elkaar voelen.
  Jouw woorden veroorzaakten een prachtige kettingreactie, Riekje. Ontroerend.

 9. Mijn reactie gaat niet over mezelf maar over wat ik hoorde in Athene. Ik was een kijkje aan het nemen bij het naaiatelier van Because We Carry, een stichting die gevluchte vrouwen en kinderen steunt op Lesbos en nu dus ook in Athene. Ik verwachtte oude spullen en grauwheid maar het bleek een prachtige plek met veel mooie materialen, kleur, bloemen en zelfs kaarsjes die brandden. Toen ik dit benoemde gaf de medewerkster aan; vluchtelingen verblijven jaren in een troosteloze grauwheid en als je ze later vraagt wat ze zich herinneren van die tijd is het altijd, die ene bloem, dat mooie kaartje, die warme trui. Iets van schoonheid dus. Met het verhaal over openen, zijn dit vermoed ik de momenten dat iemand zich even kan of durft of wil openen. De medewerkster zei; wij willen voor alle vrouwen en kinderen een plek waar ze zich fijn en veilig kunnen voelen, omringd door kwaliteit. Ik denk nu, ja dit draagt bij verdriet te kunnen voelen, te openen, troost te ervaren .

  1. Wat een bijzondere mensen van Because We Carry. wat zullen de vluchtelingen blij zijn met een plaats waar ook schoonheid is. En wat mooi om te horen dat ze zich naderhand van die hele eenvoudige, maar mooie dingen herinneren.
   Hier komt het Kleine Goede samen met troost.
   Wat hoopvol dat er ook zulke mooie dingen gebeuren in de wereld.

 10. Riekje, dank. Ik lees je bericht net nadat ik terug kom van de POH-GGZ.
  Mooi, troostend, jouw verhaal!
  En het beeld en gedicht van de bosanemoontjes, ze staan in mijn tuin, ben altijd zo blij als ik ze weer zie.
  Op dit moment ben ik in een periode van acceptatie, van rouwen. Troost is welkom en nodig, dat mijn pijn wordt gezien en dat ik me zelf serieus neem.
  Jouw blog voegt nog iets extra liefs toe toe aan de troost die ik net ervaren heb bij de POH-GGZ.
  Ze heet Roos 🙂

  1. Ach, verdrietig, een periode van rouw. Maar mooi dat je je verdriet erkent en troost durft te vragen. En mooi ook, dat je het een periode van acceptatie noemt. Want uiteindelijk komt rouwen neer op aanvaarden.
   Maar geef jezelf wel de tijd; rouwen kan soms even duren.

 11. Lieve Riekje,
  dank voor deze vertederende liefdevolle woorden.
  Daardoor ontstaat deze troostende ketting van de lezers, met de mooie verbindende reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.