De eenheid gebroken

Zoals alle kinderen kregen wij vroeger met sinterklaas altijd cadeautjes en snoep. En dat was in de na-oorlogse tijd best bijzonder, want er viel niet veel te geven: al het geld was nodig voor de opbouw van een nieuw bestaan na de oorlogsjaren. Er bleef niet veel geld over voor cadeautjes. Veel kinderen die ik kende kregen kleren cadeau; mooie sokken of een nieuwe bloes. Mijn ouders vonden dat sinterklaas een echt kinderfeest was en dat daar speelgoed bij hoorde. Dus wij kregen geen kleren, maar speelgoed. Ik herinner me nog dat ik dolblij was met een puzzel.

Maar behalve speelgoed, was er ook snoep. Ook dat was een hele bijzonderheid want snoep was in die tijd op geen stukken na zo ruim voorhanden als nu. Er stond een blikje met knoopjesdrop in de kast en een doosje met ‘framboosjes’; keiharde kleine, roze snoepjes met frambozensmaak. Daarvan mochten we er eentje als we uit school kwamen. Dus we vonden het geweldig als we in onze schoen een chocoladekikker of -muis kregen en als er op de avond zelf pepernoten werden gestrooid. Wat een gigantische overvloed!

Maar het meest bijzondere was wel de chocoladeletter die we altijd kregen. Wat een geweldig groot stuk chocolade was dat! Een werkelijk groot bezit. Te groot voor één persoon vonden mijn ouders, dus dat bezit moest gedeeld worden.

Dat gebeurde op de zondagen na sinterklaas. Dan sneed mijn vader onder ons aller toeziend oog één letter zo nauwkeurig mogelijk in gelijke stukken; voor iedereen een stuk. Degene van wie de letter was, mocht dan als eerste kiezen. Een bijzonder voorrecht, want er was altijd wel éen stuk ietsje groter dan de andere.

Voor mij was dit heel gewoon, dit samen delen.
Net zo gewoon als dat mijn moeder altijd een stukje worst of taart weglegde voor degene die er toevallig niet was als er een worst of een taart werd verdeeld. We waren met zijn allen een eenheid, ook als niet alle delen van die eenheid op een bepaald moment aanwezig waren. We bewaarden het aandeel van die ontbrekende persoon gewoon. ‘Sparen’ noemde mijn moeder dat. We ‘spaarden’ iets voor iemand die deel uitmaakte van ons gezin als geheel, maar er toevallig even niet was.

Zo ging het dus altijd en ik heb daar als kind nooit over nagedacht. We kregen eerst allemaal een chocoladeletter, leverden die dan in voor het grotere gezins-geheel, kregen daarna elke zondag een klein stukje van de verschillende letters, zodat het er uiteindelijk op neer kwam dat iedereen toch één hele chocoladeletter opat. Weliswaar niet zijn eigen letter, maar bij elkaar toch één.
Zo ging het dus. Dit was de gewoonte, maar als je er over nadacht had dit om de beurt delen van de chocoladeletters ook iets heel vreemds.

Dat dacht mijn oudste zus waarschijnlijk ook, toen ze op een dag haar tanden in haar chocoladeletter zette, er een flink stuk vanaf beet en dat heerlijk ging zitten oppeuzelen!
Ik zie het nog voor me. Daar zat ze in haar eentje te snoepen. Het was nog best moeilijk om een stuk van die letter af te bijten, zag ik. Het was ook zo’n dik stuk chocolade. Maar toch, het lukte haar en ik zag dat ze stuk na stuk van haar letter af beet, totdat de hele letter op was.
Ik was geshockt!

Voor mij is dit een belangrijke herinnering. Niet, omdat ik het mijn zusje kwalijk nam dat ze haar chocoladeletter niet met ons deelde. Ik begreep ook wel dat dit uiteindelijk niets uitmaakte.
Ik schrok, omdat ik voelde dat op dat moment onze gezins-eenheid werd opengebroken. Vanaf dit moment waren we verdeeld in aparte elementen. We waren nu afzonderlijke individuen en we aten los van elkaar onze eigen chocoladeletter op.
Dat had natuurlijk ook wel wat. Het was ook prettig om je letter op je eigen manier en in je eigen tempo op te eten, op het moment dat je het beste uitkwam en op de plaats die je zelf uitkoos. 
Zeker. Ik voelde zeker dat dat een voordeel was.
Maar ik miste ook de gezamenlijkheid. Ik voelde me ook alleen met mijn letter, een beetje kaal, hoe groot en hoe lekker hij ook was.

10 reacties op “De eenheid gebroken”

    1. Toen de kinderen klein waren sneden we inderdaad de letters in stukken. Maar ik weet niet meer of Jan of ik dat deed. Waarschijnlijk zoals het uitkwam.

  1. Sommigen houden alles liever voor zichzelf. Wij kregen ook wel kleding, wat ik me kan herinneren. Maar ook wel speelgoed, een klein keukentje weet ik nog. Ik kom uit een gewoon arbeidersgezin..

    Toen ik ging werken, gaf ik het kerstpakket altijd aan ons gezin/ moeder. Wat moest ik met zoveel voor mezelf.. en als je daarmee kunt delen. Maar mijn andere broers en zus,..namen hun kerstpakket mee naar boven..om het heel ver onder bed te schuiven. Alles voor zichzelf houdend. En ze gingen met hun vriend/ vriendin achter de gesloten slaapkamer deur genieten van hun kerstpakket. Dat heb ik nu nooit kunnen begrijpen.

    1. Je broers en zus hadden op die manier een heel intiem feestje met zijn tweeën, wat voor hen misschien wel leuk was, maar ze zonderden zich op deze manier wel heel erg af van het gezin. Ik begrijp dat jij dat helemaal niet prettig vond. En je ouders misschien ook wel niet.
      Ik herinner me dat een van onze dochters ooit eens met kerstmis haar kerstpakket aan ons gaf, wat ik heel erg aardig vond. En wat ik natuurlijk weer met iedereen deelde.

  2. Wat een mooie titel Riekje: de eenheid gebroken.
    Daar kun je een diep filosofisch gesprek over voeren. Ik houd het dichter bij huis.
    Bij ons thuis zaten we vroeger met minimaal 11 mensen aan tafel.
    Zoals in jouw familie de chocola werd gedeeld hadden wij allerlei andere spelletjes om zo eerlijk mogelijk te delen. Een van de liedjes die we daarbij zongen luidde:
    ‘Eerlijk zullen we alles delen, ik un bietje meer dan gij’.
    Nu zouden we zeggen wat een mooie zelfzorg spreekt er uit dit lied en ook uit het alvast snoepen van je zus. Naar mijn idee hebben we (mensen die net als ik in rijke landen wonen en geen basiszorgen hebben) zoetjesaan genoeg gezelfzorgd en mag het eerlijk delen weer meer prioriteit krijgen. Ik heb afgelopen week het boek ‘Morele Ambitie’ gelezen van Rutger Bregman waarin ook een sterk appèl wordt gedaan op wezenlijk bijdragen aan zaken die er in brede zin toe doen. Iets van waarde bewaren en voor en delen met degene die niet bij je aan tafel zit. Steeds weer balanceren tussen zelfliefde & naastenliefde ten gunste van het grote geheel.
    Pfffff, toch nog filosofisch. Mooie zondag, Jozien

    1. Weer een boek dat ik op mijn lijstje zet van boeken die ik nog wil lezen! Dank voor de tip. Maar om mijn overtuiging dat er zo langzamerhand genoeg gezelfzorgd is in bepaalde lagen van onze maatschappij, hoef ik dat niet te doen. Daar ben ik al jaren van overtuigd! Ik moet nu denken aan de blog ‘welvaart’ die ik in juli schreef over de volslagen uit de hand gelopen overvloed in resorts.

  3. De groepseenheid verbroken: wat kan ik me goed voorstellen dat het alleen je eigen letter oppeuzelen ‘kaal’ voelde, Riekje. Een wending in een bijzondere traditie, die -zo stel ik mij voor- toch bijgedragen zal hebben aan een warm fundament in het begin van je leven.
    Ik ben opgegroeid met de kerstraditie. Mijn grootmoeder was Duitse en ze speelde een grote rol in ons leven. Daarbij kwam dat ik tot ca mijn tiende jaar periodes in het buitenland woonde, te verweg voor de Goed Heiligman. Terug blikkend denk ik dat ik in mijn gezin later de twee vieringen een eigen plekje heb gegeven. Sinterklaas was voor de de kleine surprises met ‘ verplicht’ een gedicht. Het eerste gedicht dat één van mijn dochters, trots, voorlas was: ‘ Frits heeft een rits’. Dat we allemaal uitbundig lachten weet ze nog. Ná Sinterklaas begon het denken over een serieus geschenk(je), mooi verpakt onder de boom met echte kaarsjes die de 24ste ‘s middags door mij werd opgetuigd. Een kerstverhaal. Wat heb ik me lang verzet tegen alle kerstverlichting die Sinterklaas op de hielen zat… Ach ja, ‘ Das war einmal’ zou mijn grootmoeder nu afkeurend gezegd hebben.
    En nu staat de kerstboom buiten te wachten tot hij naar binnen mag. Ik concentreer me op het verzamelen van een passend cadeautje voor schoon-, klein- en kinderen. Even een fijne afleiding voor al het tumult en lijden in de grote buitenwereld. Ik vind het moeilijk om dat op een gepaste afstand te houden. Schluss

    1. Ja, het is fijn om je te concentreren op schoonheid, warmte en licht in deze duistere tijden. Dubbel duister -het is al bijna de kortste dag-, maar ook duister vanwege alle oorlogsellende om ons heen.
      Grappig, ik zette vroeger ook pas de op 24e de kerstboom in huis, omdat ook mijn moeder dat zo deed.
      Mooie kerstdagen toegewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.