Dat het goed is

In de vorige blog schreef ik over een gedachte die een paar weken geleden zomaar door mijn hoofd schoot: “Het went niet.” En nu overkwam me weer zoiets. Ik merkte op dat ik, min of meer ondanks mezelf, dacht: “Het is goed.” 

Het was een heel gewone, je zou kunnen zeggen nuchtere constatering. Het had niet de cynische klank die deze zin ook kan hebben. Zo van: “Ja, hoor, het is goed. Zeur niet, ik heb geen tijd/ zin/ energie meer. Laten we erover ophouden.” Een zure, ongeduldige opmerking.
Dat was het dus niet. Er was geen negatieve emotionele ondertoon. Maar ook geen extra positieve. Zo van: “Mooi, het is goed! Oh, wat is het goed.” Laat staan dat er iets van trots in te voelen was. Dat laatste was er zeker niet.
Nee, het was een heel gewone, rustige constatering. “Het is goed.” 
Misschien was een betere formulering geweest: “Zo is het.” Of: “Dit is het.” Dus zonder de kwalificatie goed, wat immers meteen de vergelijking met slecht impliceert. Oké, die opmerking schoot dus door mijn hoofd.

Het ging over de tuin.
De tuin waarin ik de laatste weken de agapanthus en de lelie voortdurend controleer op het al dan niet verschijnen van hun knoppen, omdat ik wil dat ze gaan bloeien. Het moet er wel een beetje mooi uitzien in mijn tuin en daar horen hun blauwe en oranje bloemen bij. Ik zou ook nog wat papavers moeten zaaien, al is het aan de late kant, omdat er nergens papavers te bekennen zijn en ook papavers horen er bij. Ik vind papavers prachtig. En bij dat lelijke muurtje moet ik toch echt nog een clematis zetten. Het ziet er niet uit; dat kale muurtje. Ik moet ook zeker iets doen aan de klimop die helemaal niet klimt, maar elegant overhangt over de rododendron. Die daardoor niet genoeg licht krijgt. Er moet sowieso van alles gesteund of gesnoeid worden, omdat het hier zo langzamerhand vol groeit. Er is veel teveel groen en veel te weinig kleur.

Maar toen kwam dus die gedachte langs: “Het is goed” en zag mijn tuin er opeens totaal anders uit. Ik zag de prachtig vitaal groeiende struiken en planten met daar tussendoor de hier en daar opduikende kleuren van de koekoeksbloem, de schijnpapavertjes en de blauwe vergeet-mij-nieten. Kortom: ik zag wat er was en niet wat er ontbrak of moest veranderen. Dit is het, zo is het en dat is goed. Een verademing.

Vergelijkbaar met de verademing die ik ervoer toen ik schreef dat ik niet meer persé iedere week een blog zou publiceren. Dat het ‘moeten’ er vanaf was, was natuurlijk een enorme opluchting, maar pas later realiseerde ik me, dat ik toen samen met de tijdsdruk, ook toegaf dat ik nooit en te nimmer volledig zou kunnen zijn in mijn blogs. Het was vooral dát inzicht dat maakte, dat ik door kon schrijven. 
Het hoeven geen perfecte verhalen te zijn. Het kúnnen geen perfecte verhalen zijn. Er zijn zoveel onderwerpen die ik in mijn blogs aansnijd, waarover ik veel uitgebreider zou kunnen en willen schrijven, maar dat kan gewoon niet.

Zo zou ik nu bijvoorbeeld van alles willen en kunnen vertellen over de innerlijke criticus. Die innerlijke stem die ons -en zeker ook mij- het leven vaak zuur maakt met al haar kritische vragen en perfectionistische eisen. Wat maakt dat we maar blijven streven naar volmaaktheid? Waarom moet alles steeds mooier en beter? Waarom blijven we onszelf vergelijken met anderen, die het in onze ogen zoveel beter doen dan wijzelf en schieten we daardoor in onze eigen ogen tekort? Hoe komen we eigenlijk aan zo’n innerlijke stem en die innerlijke beelden en vooral: hoe komen we er vanaf? 

Belangrijke vragen die dit onderwerp zouden kunnen uitdiepen en waarover ik ook van alles te zeggen heb, maar als ik dat zou doen, zou het schrijven teveel tijd en inspanning vragen. Ik zou het niet leuk meer vinden. Ik zou het trouwens waarschijnlijk helemaal niet af krijgen.
In dit concrete geval betekent het dat ik me nu beperk tot de beschrijving van mijn onverwachte constatering: ‘het is goed.’ Het hoeft niet volledig. Er is altijd wel méer, maar ik kan op dit punt ook stoppen en zeggen dat het goed is, zoals het nu is.

Nu ik hier zo op inzoom, realiseer ik me overigens, dat het om twee verschillende dingen gaat. Wat die tuin betreft, gaat het om perfectionisme. Ik wil dat het mooi wordt, heb daar kennelijk een beeld van en ben in staat om te blijven dóór-ploeteren tot ik dat beeld heb gerealiseerd. Ik moet ergens aan voldoen. Perfectionisme is streng.

Bij de blogs gaat het voor mijn gevoel om iets anders. Dat ik niet zo volledig kan zijn als ik zou willen, heeft voor mijn gevoel vooral te maken met mijn hart en een soort ‘gulheid’. Ik wil zoveel geven en heb het idee dat ik ook zoveel te geven heb, maar ik moet me beperken. Dat voelt een beetje droevig. Het hart kan niet geven wat het zou willen geven. Ik moet mijn hart een beetje kalmeren en geruststellen: “Het is goed, het is genoeg.”

In wezen gebeurt er in beide gevallen overigens hetzelfde: door de perfectionist de mond te snoeren, zie ik wat er wél is in plaats van wat er ontbreekt. Door mijn hart te kalmeren en gerust te stellen, zie ik wat ik geef in plaats van wat ik achterhoud.

Lang geleden schreef ik het al eens op, maar ik denk dat ik toch wat vaker tegen mezelf zou moeten zeggen dat het goed is.

24 reacties op “Dat het goed is”

 1. Jacqueline Schoenmakers

  Lieve Riekje, al ken ik je niet persoonlijk, maar via al je blogs ben je toch vertrouwd. Ik lig dit om 00.06 op bed te lezen. Het is, net, al zondag dus het mag, deze zondagse blog lezen. En ik ben ontroerd. Deze blog geeft zo sterk mijn gevoel weer dat ik vanaf vanavond heb na 3,5 jaar rouw om mijn geliefde: het is goed. Hoe bestaat het dat ik nu, in de nacht, in jouw woorden mijn nieuwe gevoel bevestigd zie. Wat ik jaren geleden al las in je boek ‘Afscheid nemen’ dat me toen al steunde. Maar wat ik nu pas echt kan voelen: het is goed. Dank voor je woorden. Het is nogal persoonlijk, deze reactie op een openbare blog. Maar ach, wie weet doe ik er iemand anders nog goed mee. Lieve groet uit een middernachtelijk Amsterdam.

  1. Oh, wat bijzonder, zo’n coïncidentie middenin de nacht. En wat fijn, dat je nu na jaren rouw kunt zeggen dat het goed is. Inderdaad; je kunt zoiets jarenlang tegen jezelf zeggen, maar het werkelijk voelen is iets heel anders.
   Vorig jaar schreef ik in een blog dat ik dergelijke coïncidenties graag beschouw als ‘schouderklopjes van het universum’, wat dat ook mag betekenen. Ik denk dat het voor jou ook zo voelt. https://riekjeboswijk.nl/schouderklopjes/
   En dank, dat je deze reactie hebt geschreven. Ik stuur deze blog plus jouw reactie door aan iemand (nu nog in het begin van een rouwproces) die zich er zeer door getroost zal voelen.

   1. Dat is goed, dat je het doorstuurt aan een bevriende rouwende. Misschien heeft zij of hij ook iets aan mijn columns? Zonder druk geef ik de link: rouwenomjegeliefde.wordpress.com

 2. Gertie Bornebroek

  “Afscheid nemen “. Ik zal het boek er eens weer bijnemen. Gisteren weer meegedaan aan de blokkade van de A12. De emotie woede drijft me dan, maar kan door mijn leeftijd het niet volhouden tot het einde. Dat het dan goed is, zal me de volgende keer helpen weg te gaan voor ik te moe ben. Bedankt Riekje.

  1. Als je op oudere leeftijd aan dergelijke manifestaties deelneemt, geef je sowieso al heel wat. De jongere deelnemers zullen zich zeker door jou, als oudere, erkend voelen en dat is heel belangrijk.
   En ja, op oudere leeftijd zul je vroeg of laat toe moeten geven dat je krachten beperkter zijn dan vroeger en vooral: beperkter dan je zou willen.
   Ik ken dit maar al te goed. Ik heb de laatste tijden aantal dingen afgeschoven omdat ik me er niet meer toe in staat voelde. Dat was niet gemakkelijk en het kostte flink wat innerlijke strijd, maar uiteindelijk voelt het goed. Voor mij is het de kunst om te geven wat ik te geven heb en het daarbij te laten.

 3. Lot & Maakbaarheid. Ons balkon is niet groot, ook mijn plantenkennis noem ik niet groot. Tegelijk is de groei en bloei in de potten een grote leermeester voor me. Moeder Natuur doet wat ze doet. Dat valt ietwat te vervolmaken. Verder rest overgave. Zo bloeit en groeit het dit jaar en niet anders. Zelfs de luizen bestrijd ik niet meer. En een dappere roos groeit daar dwars doorheen. Afijn, jouw woorden zetten me aan het filosoferen over de in mijn ogen allergrootste levenskunst om voluit te nemen: TisZoTis. Lieve Riekje, dank voor je ‘heilige geest’ en ik wens je een zonnige zondag met al het moois en ‘lelijks’ in jullie tuin. Van harte, Jozien

  1. Ik doe dit jaar ook niets meer tegen de luizen. Eerder gebruikte ik nog wel eens een harde waterstraal waarmee ik ze gewoon ‘weg-blies’ maar zelfs dat doe ik niet meer. En wat gebeurt er? Overal zitten mussen en merels in mijn struiken en planten die luizen op te pikken! Geweldig om naar te kijken!

 4. Dag Riekje,
  Ik vind dat “het allang goed is”. Je hebt al zoveel gedaan en daarom ook al zoveel gegeven. Misschien zelfs jezelf emotioneel uitgehongerd om anderen veel van jezelf ter beschikking te kunnen stellen?
  Laat het zijn zoals het is, zodat je de ruimte krijgt om al dan niet je blogs te schrijven. Dat is alleen aan jou, want je moet niets. 77 is een mooie leeftijd die we beiden delen. Dat is genoeg en misschien wordt het nog meer als je je realiseert dat je niets moet, maar misschien soms nog wat wilt. Je plande ooit een boek over “moeten en willen” – dat is er nooit gekomen. Schuif het “moeten” aan de kant en bewaar het “willen” voor wanneer je iets kwijt wilt waarvan anderen dan ook nog kunnen genieten.
  Veel sterkte ermee!
  Je uitgever

  1. Klopt, dat boek over moeten en willen is er nog niet, al is er natuurlijk in de Opleiding Transperoonlijke Therapie wel een paper over en geef ik daar een fraaie lezing over. Maar voor mij blijft het een lastig ding. Dat boek gaat er wellicht nooit komen…!

 5. lieve Riekje,
  deze blog is prachtig! Heel hartelijk dank voor het delen van je plotselinge “inzicht” in de tuin … “dat het goed is” . En dank ook aan Jacqueline Schoenmakers, voor haar ontroerende verhaal. Troostrijk! En verder wens ik iedereen die dit leest mooie, inspirerende Pinksterdagen… Stella Sohns

  1. Ja, wat is het toch bijzonder dat er regelmatig mensen reageren met hele persoonlijke ontroerende verhalen. Ik vind dat heel bijzonder en ben er dankbaar voor.

 6. Lieve Riekje
  Dank je wel voor je mooie blog. Een mooie mantra: het is goed, neem ik mee in mijn dag. En prachtig je schilderij .
  Fijne zondag!

  1. Oh wat mooi, dat mijn blog als een soort mantra voor de dag kan werken.
   Ja, mooi schilderij, he? Ik heb hem verkocht en daar heb ik nog steeds een beetje spijt van ….

 7. Marijke Bijleveld

  Lieve Riekje ,
  Zo herkenbaar wat je schrijft!
  Dit jaar geen eenjarigen in de potten(vorig jaar veel te veel moeten bewateren ,35 stuks)
  Loop met krukken , superonhandig in de tuin als je wat wil doen, tweede heup ook pas vernieuwd.
  De imperfectie toelaten er te zijn heeft ook kleine maar niet minder mooie verrassingen in petto …. één spontane bloem in plaats van een border die alles op orde heeft qua vorm en kleur en bloeitijd !

  Klaproos
  haar schoentjes uit
  verschijnt ze ongestreken
  op het bal

  Liefs van Marijke

 8. Oh, mijn heerlijke moestuin. Het mag er rommelig zijn. Ik mag loslaten. Het klopt zoals het is. Ik heb het ook vandaag. Er zijn. Met alles wat er is. Er is altijd weer een moment, een gevoel, dat het goed is. Godzijdank.
  Dank je wel weer voor de troostende column.

  1. Ik zie je rustig zitten te genieten tussen de kweekbakken, de spa’s, de harken en alles wat je maar gebruikt bij het tuinieren. En heel veel planten en stekken en afval natuurlijk! Een heerlijke rommel!

 9. Mooi! Jouw verhaal…het is goed. Fijn dat je dit niet achtergehouden hebt, omdat je meer wilde geven. Het raakt me, wat een mooi inzicht. Bedankt!

 10. Wat een fijne blog opnieuw. Je raakt me telkens weer. Maar dit keer doet het me zo goed
  dat het goed is 🙂 .
  Door mijn fysieke en ook al een beetje mentale beperking heb ik vaak het gevoel dat ik niet genoeg doe…. Maar ik doe mijn best met de mogelijkheden die er zijn.
  Het doet zo’n deugd te lezen dat ook anderen zoiets ervaren.
  Het voelt zo fijn dat het goed is zoals het is!
  Fijn pinksterweekend

  1. Jazeker, zijn er meer mensen die dit zo ervaren. Ik in ieder geval wel. Het is en blijft voor mij steeds een (gewetens)vraag of ik genoeg doe. Het hart wil zoveel en het lijf en de geest zijn altijd beperkt. Ook als je (nog) geen beperkingen hebt. Een mens kan niet meer doen dan zijn best en vaak is dat meer dan je denkt…

 11. Prachtig heerlijk verhaal over tuinroerselen….ik heb ervan genoten.
  In mijn bomen/struiken tuin ‘moet’
  ik uitsluitend dat doen, wat ik ‘wil’ doen!
  Mijn tuin paradijsje heeft mij geleerd, wanneer iets daarin te doen of uitsluitend te genieten van ovetwoekering en opgeruimde delen.
  Was een lang leerzaam leerproces!

  1. Mooi, zoals je schrijft over een lang en leerzaam proces was en dat je je tuin nu een tuinparadijsje noemt. Wat een tuin al niet voor een mens kan betekenen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.