Alweer de overgang

Het hoort kennelijk bij de tijd van het jaar, want in 2021 schreef ik in februari een blog over de overgang, in februari 2022 schreef ik een blog over menstruatie en endometriose en nu wil ik het weer over de overgang hebben. Deze keer naar aanleiding van de Britse documentaire ‘Sex, mind and the menopause’ van Davina Mc Call (Canvas, 21-10-2022) en een uitzending van De Publieke Tribune (NPO 2, 4-12-2022).   

Ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was van de wetenschappelijke informatie (van vnl. Amerikaanse neurowetenschappers) die in de Britse documentaire aan de orde kwam. Het werd me bijvoorbeeld duidelijk wat er zich tijdens de overgang in de hersenen afspeelt. Door het dalen van het oestrogeen-niveau verandert de werking van de hypothalamus en de hersenstam, waardoor hersenmist, opvliegers en slapeloosheid ontstaan. Ook de beelden van ct-scans, waarop zichtbaar wordt dat het energieniveau in de hersenen in de loop van de overgang met ongeveer een kwart afneemt, vond ik indrukwekkend. Er werd ook een verband aangetoond met het later optreden van de ziekte van Alzheimer: veel meer vrouwen dan mannen krijgen Alzheimer. 
Volslagen nieuw was voor mij dat de menopauze voorafgegaan wordt, al jaren voordat de menstruatie definitief wegblijft en de eerste opvliegers zich voordoen, door de ‘peri-menopauze’ en dat er dan ook al iets aan klachten te doen is of liever gezegd: gedaan zou moeten worden. Ook wist ik niet dat de meeste suïcide bij vrouwen voorkomt in deze leeftijd: van 44 tot 49 jaar.
Wat veel indruk op mij maakte was, dat er met veel waardering werd gesproken over hormoontherapie. Liever gezegd: hormoontherapie werd sterk aanbevolen. Oók testosteron werd aanbevolen. Hierover verderop nog meer. 

In het programma De Publieke Tribune was vooral aandacht voor de gevolgen van de overgang op de werkvloer. Coen Verbraak interviewde onder meer een crisis-manager van Rijkswaterstaat, de secretaris generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een bedrijfsarts, een gynaecoloog, een maatschappelijk werkende en een verzorgende. De torenhoge kosten van het ziekteverzuim ten gevolge van de overgang kwam aan de orde en de verwarring tussen depressie, burnout en overgangsklachten werd benadrukt. Belangrijk, omdat overgangsklachten heel anders behandeld moeten en kúnnen worden, dan een een depressie of een burnout. 
Er werd met veel waardering gesproken over overgangsklinieken, maar ook de ontkenning van het probleem door vrouwen zélf kwam ter sprake. Niet alleen de crisismanager en de bedrijfsarts noemden dit, ook in straat-interviews bleek dat vrouwen het er niet over wilden hebben. In mijn blog uit 2021 schreef ik al dat Linda de Mol de overgang niet een ‘sexy onderwerp’ vond en het er niet over wilde hebben in haar blad.

In deze uitzending viel mij overigens heel erg op, eerlijk gezegd schokte het mij, dat er door de vrouwen hartelijk werd gelachen om de twee fragmenten uit shows van Joep van ’t Hek en Hans Teeuwen, die tussen de interviews door werden getoond. De beide cabaretiers lieten zich in die fragmenten op een in mijn ogen weerzinwekkende manier uit over de ‘walgelijke onaantrekkelijkheid’ van vrouwen in de overgang. “Jullie lachen daarom?” vroeg Verbraak verbaasd en in mijn ogen zeer terecht, want ik had er helemaal niet om kunnen lachen. Integendeel: ik was woedend op deze twee ‘alfa-mannetjes’ die de lachers op hun hand kregen door vrouwen belachelijk te maken. Wat een goedkope ‘humor’! 
En dat, terwijl deze twee fragmenten werden getoond om te illustreren hoe misprijzend er in de maatschappij naar de overgang wordt gekeken. Niemand had waarschijnlijk verwacht dat de vrouwen erom zouden gaan lachen.

Zoals gezegd: ik verbaasde me er ook over en ik concludeer hieruit dat de overgang kennelijk nog wel ‘een dingetje’ is voor vrouwen. Hoe kijken wij eigenlijk naar onszelf en onze overgang? Vinden wij onszelf ook walgelijke, verwelkte, oude vrouwen om wie je het beste maar een beetje kunt lachen?  

Hoe kijken wij? Met welke blik? Vinden wij nog steeds dat we niet moeten zeuren en maar moeten doorzetten? Ikzelf dacht dat indertijd wel, het voorbeeld volgend van mijn moeder die ook nooit een kik heeft gegeven. Ik ben wel een paar keer naar de huisarts gegaan met vermoeidheidsklachten en slapeloosheid. Hij dacht aan een burnout. Maar wat doe je als ZZP-er? Je werkt gewoon door. Je moet wel: brood op de plank. Vreemd trouwens, dat ik zelf niet aan overgangsklachten dacht. Ronduit kwalijk, dat de arts dat ook niet deed.
Of kijken we naar onszelf met de strenge ogen van Calvijn? Al noemen we ons misschien niet godsdienstig en zijn we niet kerkelijk, we zijn wel Nederlanders en Nederland schijnt een van de zeer weinige landen te zijn, waar bevallingen zonder verdoving heel gebruikelijk zijn. Er wordt hier ook veel minder vaak hormoon-suppletie voorgeschreven dan in bijvoorbeeld Amerika en Frankrijk. In de Nederlandse samenleving vinden wij kennelijk dat pijn en lijden nu eenmaal bij het leven horen en zéker bij het vrouw-zijn. Hoe Calvinistisch is dat?

Wat de schadelijkheid van hormoontherapie betreft: de geïnterviewde gynaecoloog vertelde dat er twintig jaar geleden een onderzoek is gepubliceerd waarin het gebruik van hormonen werd gekoppeld aan het ontstaan van kanker. Dat onderzoek kreeg enorm veel aandacht in de pers met het gevolg dat het gebruik van hormonen dramatisch daalde en het onderwerp ‘overgang’ uit de aandacht verdween: er was immers niets aan te doen? Dus niet klagen, maar dragen.
Inmiddels is het betreffende onderzoek opnieuw bekeken en is gebleken dat de schadelijkheid behoorlijk meevalt. Ook zijn er nieuwe, minder schadelijke hormoonpreparaten beschikbaar die de meeste overgangsklachten zo ongeveer wegnemen, maar die óók beschermen tegen hart- en vaatziektes. Mooi meegenomen, want inmiddels is gebleken dat er veel meer vrouwen sterven aan hart- en vaatziektes dan aan kanker. 
Hoe kan het, dat ik dat allemaal niet wist? Maar veel erger: hoe kan het dat ook heel veel artsen hiervan nog steeds niet op de hoogte zijn, zoals de bedrijfsarts en de crisis-manager wisten te vertellen?

Nou ja, laten we blij zijn dat er nu wel artsen en onderzoekers zijn die zich met de overgang bezig houden. Als ik Davina Mc Call mag geloven, zijn er zelfs nieuwe medicijnen in de maak. Maar misschien is wel de belangrijkste boodschap die ik heb overgehouden uit de beide uitzendingen, dat vrouwen zélf de overgang veel meer aandacht moeten geven. Je kunt geen zorg verwachten als je geen zorg vraagt. Het begint ermee dat we onszelf en onze klachten serieus nemen. We hoeven ons nergens voor te schamen, we hoeven onszelf ook niet te veroordelen als aanstelsters, en we hoeven al helemaal niet dapper dóór te zetten. Juist niet! We moeten onszelf (en onze dochters) beter informeren, maar ook onze mannen, werkgevers en leidinggevenden. Ik hoop van harte dat het leven van alle vrouwen daardoor beter zal worden.

11 reacties op “Alweer de overgang”

 1. Dag Riekje,
  Ook ik dacht ruim dertig jaar geleden ivm fysieke klachten: niet zeuren dit is de overgang en gewoon doorlopen, aldus sprak ik mezelf streng toe !! Slot van het liedje dat ik detijds met ‘n burnout ben blijven doorlopen en mijn lichaam toen maar ingreep zodat ik letterlijk en figuurlijk niet meer verder kon !! Dus met ‘t gevolg dat ik van de ene dag op de andere dag psychotisch was geworden !! De diagnose van de behandelend psychiater was: ‘n a-typische psychose agv chronische overbelasting !! Ook kwam ter sprake dat het bij mij ‘n involutie psychose betrof, echter haar mannelijke collega’s dachten er rond de jaren 90 heel anders over en lieten haar eigenlijk maar wat dobberen met haar bevindingen over de involutie!!
  Riekje, daarna ben ik veel zelf gaan uitzoeken (omdat al vrij snel bleek dat ook buiten de psychiatrie velen zich in ‘t thema overgang nog amper verdiept hadden) !! Uiteindelijk kwam ik zelfs uit bij de Germaanse Geneeskunde, onze 2 hersenhelften, het terrotoriumkonflikt bij zowel de man als de vrouw, alsook de hormoonstatus van beiden !! Het voert nu wellicht te ver om hier dieper op in te gaan, maar ik voelde me toch meteen geroepen om op jouw blog te gaan reageren. Voor nu ‘n hele fijne zondag gewenst met ‘n hartegroet van Tineke

  1. En dat geld nog meer voor vrouwen die door chemobehandelingen versneld in de overgang komen. Goed dat hier aandacht aan wordt besteed.

  2. Jeetje, psychotisch, dat is wel wat! Niet gering. Opeens bedenk ik me dat vrouwen soms ook psychotisch worden na zwangerschappen. Zal ook wel iets te maken hebben met hormonen en onevenwichten.
   Het voert inderdaad te ver om hier heel uitgebreid in te gaan op alle medische gegeven. Maar het voelt voor mij heel goed om te delen dat de overgang echt een belangrijke overgang is en dat daar veel meer aandacht aan besteed moet worden dan nu het geval is.

 2. Goedemorgen Riekje,
  Inmiddels ligt de overgang ook achter mij. Zelf heb ik het ervaren als een emotioneel verwarrende tijd, ook door moeilijk te verwerken gebeurtenissen, m.n. mijn scheiding. Ik heb toen diverse, vooral lichamelijk-emotioneel gerichte therapieën doorlopen, ook in Centrum Boswijk, en de opleiding haptotherapie gevolgd. Dit heeft me veel goeds gebracht, waar ik nu nog van profiteer.
  Ik ben niet voor het medicaliseren van de overgang, het is m.i. een natuurlijk proces en medicatie heeft ook nadelen. Maar ik ben ook niet voor totale onthouding van medicatie. Ik denk dat het een individuele afweging is.
  Ik geloof dat de sleutel vooral ligt in emotionele en spirituele ontwikkeling en het creëren van een passende leefomgeving. Tenminste zo heb ik het zelf ervaren. De hormonale verwarring versterkte de noodzaak om aan de slag te gaan met mijn probleemgebieden. En terugkijkend ben ik dankbaar voor deze tijd met waardevolle levenslessen.
  Liefs, Beate

  1. Wat mooi, dat je je overgang indertijd zo goed hebt kunnen benutten om allerlei zaken in je leven te onderzoeken en positief te veranderen. Zo bekeken is het ook echt een periode waarin je een overgang maakt naar een nieuwe levensfase.
   Ik ben doorgaans ook niet voor medicalisering, maar ik heb begrepen dat er heel specifiek per persoon wordt gekeken naar wat er eventueel nodig is. Ik denk dat dat in sommige gevallen wel goed zinvol kan zijn.

 3. Mooi stuk om te lezen. De een vliegt er gemakkelijk doorheen, waar de ander heel veel last heeft…Overgang bij vrouwen wordt zwaar overschat. Hebben mannen ook overgangsklachten?? Door schildklierklachten ..baarmoederverwijdering,..kwam ik ook snel in de overgang. Lichaam veranderde, van slank naar veel te zwaar. Alles uit balans,.. ik zag vandaag een foto van mijn Oma op de fiets. Ik had mijn moeders moeder,.. nog nooit zo gezien.. Ze was ook duidelijk uit balans, ik zag mij in haar, vooral de kuiten,…ik had ineens vrede met wie ik ben…( ik kijk nog wel eens naar Karin Bloemen en Angela Groothuizen,..verval heet het.) Nare bijkomstigheid dat overgang in verband wordt gebracht met Alzheimer wat Oma en mijn moeder, en haar zussen beide hadden. Let goed op uw B12 waarde,..te laag is niet goed…

  1. Vind je werkelijk dat de overgang bij vrouwen zwaar wordt overschat?
   Mannen schijnen ook overgangsklachten te kunnen krijgen. Dezelfde als vrouwen; compleet met slapeloosheid. Maar pas op altere leeftijd.
   Ja, B12 is heel belangrijk.

  1. Ja, ik ben hierin ook voornamelijk geïnteresseerd voor onze dochters. Die zijn beide midden veertig. Ik wens ze een gemakkelijker tijd toe dan ikzelf indertijd had.
   De docu was op Canvas en die kun je niet terugkijken. Ik kan dat in ieder geval niet. Misschien lukt het je om iets te googelen.
   De andere uitzending is wel te vinden. Plezier ermee.

 4. Hallo Riekje,

  twee jaar geleden werd ik 50 en ik dacht; en nu? Ouders overleden, kinderen bijna de deur uit, menstruatie bleef uit en de eerste opvliegers opgemerkt. Wat ga ik doen? Ga ik nog twintig jaar verder met mijn psychologenpraktijk? En het antwoord was meteen NEE! De overgang was letterlijk en figuurlijk gestart. Een nieuwe levensfase aangebroken. Weer de vragen wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Alle oude patronen kwamen weer voorbij, steeds dezelfde thema’s, in elke levensfase weer opnieuw te onderzoeken blijkbaar. Het moederschap twintig jaar geleden was heel helder voor mij, er viel ook veel over te lezen. Maar waar staat de vrouw in de overgang voor? Op weg naar wijze, oude vrouw, maar dat is volgens mij nog een fase verder? In de ontwikkelingspsychologie kon ik weinig over de ontwikkeling bij de ouder wordende mens vinden, terwijl er zo veel over de ontwikkelingsfasen van het kind bekend is. In mijn praktijk wilde ik het “lichter”, het afnemende zorghormoon zorgde er blijkbaar voor dat ik steeds minder behoefte voelde om individuele therapie te geven, er te zijn voor de ander met haar of zijn problemen. Uit behoefte aan bezinning heb ik een cursus Leven met sterven gevolgd bij Irene Bakker en heel praktisch heb ik een cursus over de overgang bij Menokracht gedaan. Menokracht is een bedrijfje van twee vrouwen die de overgang en het verzuim ten gevolge van overgangsklachten op de kaart willen zetten. Ik schrok van alle informatie die ik kreeg, net als jij beschrijft in je blog. Ik heb me nooit eerder gerealiseerd hoeveel invloed hormonen in ons lichaam en geest hebben. De overgang is een heel biologisch proces ook. Daar was ik me als psycholoog veel te weinig van bewust. Had ik vrouwen wel goed begrepen in hun klachten? Was het wel overspanning of burnout of trauma? Ik heb contact met een aantal oud-clienten gezocht en hen geïnterviewd hierover. Ik ben ook gestart met hormoontherapie omdat ik het effect zelf wel wilde ervaren en ik sliep binnen een week weer heerlijk en heb nooit meer een opvlieger gehad. Menokracht houdt rondetafelgesprekken met voorlichting over de overgang en blijft ongelooflijk hoe weinig kennis er is bij vrouwen zelf, huisartsen en bedrijfsartsen. Ondanks een nieuwe richtlijn is de kennis er niet. Ik ben nog zoekend hoe ik hier verder mee wil, ik ben gewend om me te richten op de veranderingen die een levensfase met zich meebrengt maar in deze fase is het lichamelijke heel essentieel. Ik roep regelmatig, de nieuwe emancipatie is dat we het vrouw zijn meer gaan begrijpen en waarderen en het verschil met man zijn erkennen in plaats van op de gelijkheid te richten. Er is steeds meer aandacht voor het vrouwelijk lichaam en hoe dat anders functioneert en reageert. Bijvoorbeeld op medicatie maar ook andere uiting van hartklachten. Je triggert me met het idee dat we te calvinistisch zijn, hoe kunnen we dat onderzoeken met elkaar? Deze week zei iemand, we moeten het ook niet medicaliseren hoor! Maar wat is dat? Is dat ook niet een calvinistische uiting? Gaat het niet om begrijpen en kennis opdoen over het vrouwelijk lichaam en daar goed zorg voor dragen? Er valt nog eindeloos over te schrijven en te spreken. Voor nu genoeg. Wie weet kunnen we er eens over in gesprek met elkaar.

  1. Dankjewel voor je reactie. Fijn te horen dat ook jij zo onder de indruk was van alle informatie die er bestaat over de overgang, waar de doorsnee Nederlander helemaal geen weet van heeft!
   En wat fijn voor je dat je met hormoontherapie weer meteen goed kon slapen! Ik heb jarenlang slecht geslapen! Vreselijk.
   Je hebt gelijk als je zegt dat de nieuwe emancipatie eruit moet bestaan dat wie verschillen tussen mannen en vrouwen moeten erkennen in plaats van dat vrouwen net zo willen worden als mannen. Er valt inderdaad nog heel veel over te praten. Het laatste woord in deze ontwikkeling is nog lang niet gezegd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.