Afscheid van Yke

In een reactie op mijn blog ‘Sorry zeggen?’ schrijft Yke Radema het volgende:

Lieve Allemaal
Mijn leven heb ik af te sluiten omdat ik ongeneeslijk ziek ben. IK weet niet wat mij nog gegeven is en het is een geschenk dat ik nog tijd heb gekregen ook al kan dit de laatste ademhaling zijn die ik deel op deze blog.

Een ieder wil ik bedanken voor jou zijn in mijn leven en dat je voor mij een betekenis hebt toegevoegd aan mijn leven op welk gebied we contact hebben gehad.

Omdat ik mijn hoofd nu nog kan besturen wat moeizamer gaat worden vanwege de hersen tumoren neem ik afscheid en zo zullen er vele kleine afscheiden zijn.
Hopelijk ben ik nog een tijdje in jullie midden. Want daar voel ik me thuis 

Lieve harte groet
Yke Radema

Ik ben geschokt en ontroerd door deze reactie. Hij raak me ten diepste, hoewel ik al wist dat Yke zo ziek was. Tegelijkertijd schiet door me heen dat dit bericht niet op deze plaats hoort te staan. Het bericht gaat over leven en dood en afscheid nemen; dat hoort niet te staan in de context van ruzie maken en sorry zeggen. Het is verwarrend voor de lezers van mijn blog.
Toch wil ik de reactie niet zomaar weghalen. Uit het feit dat Yke door middel van een reactie op mijn blog laat weten dat ze zo ziek is, begrijp ik dat ze deze lezerskring, net als ikzelf, ervaart als een soort ‘extended family’, van wie ze op deze manier nu afscheid wil nemen. Daarom wil ik haar de ruimte geven die haar volgens mij toekomt door haar reactie in een aparte blog te publiceren.

Lieve Yke, ik zie dit als een gelegenheid om jou op mijn beurt te bedanken voor je zijn en voor alles wat je de wereld gegeven hebt. Ik hoop van harte dat je in deze laatste periode van je leven rust, vrede en aanvaarding kunt vinden, zodat je dit leven vol aanvaarding, dankbaarheid en sereniteit kunt verlaten.
Dag, lieve Yke.

13 reacties op “Afscheid van Yke”

 1. Lieve Yke, ik ken je niet maar ik sluit me volledig aan bij deze woorden van Riekje. Wens je alle goeds en sterkte en kracht en een afscheid in vrede. Je bent een moedig mens vind ik. Met liefs, Nelleke

 2. Lieve Yke,

  Ik schrok enorm van je bericht, ook zo moedig om het naar buiten te brengen. En Riekje wat mooi dat je er een aparte plek aan geeft. We zijn hier met elkaar verbonden.
  Als jij de Yke bent die in Groningen, Helpman, woont dan kennen we elkaar van groeten op de fiets en in het voorbijgaan. Altijd een vriendelijke lach en een contactmomentje.

  Ik wens je hier alle kracht en sterkte toe om deze laatste fase de aanvaarding en rust te vinden zoals Riekje dat zo mooi verwoordt. Ik denk aan je.

  Een lieve groet,
  Loes van Beek

 3. Lieve Riekje , dankjewel voor deze extra blog : Afscheid van Yke .

  Lieve onbekend Yke , ook ik sluit mij aan bij de woorden van Riekje ,ik hoop dat je in vrede mag gaan ,

  Lieve groet Liefka

 4. Lieve Riekje,

  Wat mooi dat je Yke een apart plaatsje geeft dmv deze blog en Yke, ook al ken ik je niet, ik wens je veel liefde en vrede in de laatste fase van je leven.

 5. Margriet Lenglet

  Lieve Riekje en stoere Yke
  Dank voor het delen van dit bijzondere bericht.
  Yke, ik wens je toe dat al de afscheiden die je moet gaan nemen getekend worden door de betekenis die jij hebt toegevoegd aan ieders leven. Ik wens je veel vertrouwde mensen toe die je begeleiden op deze reis.
  Liefs Margriet

 6. Peter van der Slikke

  Lieve Yke, als je in de laatste fase van je leven zoveel warme en liefdevolle reacties weet op te roepen door je ervaring met anderen te delen, dan moet je wel een hel bijzonder en warme vrouw zijn Yke. Nee, ook ik ken jou niet, maar tegelijkertijd toch een beetje wel. Zo kom je weleens mensen op straat tegen, waar je zonder dat je dit uitspreekt, sympathie en warmte voor voel. Gewoon door hun presentatie, door hun openheid, door hun vrolijkheid of iets dergelijks. Dit voel ik ook bij jou en dat zonder je te kennen, maar je woordkeus, je manier van schrijven, je zo kwetsbaar en open kunnen opstellen, ja, dat roept bij mij warmte en sympathie op. Ik kan je slecht heel veel sterkte, kracht, mooie momenten van afscheid, mooie herinneringen en dergelijke toewensen. In gedachten nu bij jou. Met warme en hartelijke groet, Peter

  1. Lieve bijzondere Yke.
   Ik ken je niet en wil me ook graag aansluiten bij alle warme ontroerende reacties.
   Ik wil je sterkte en kracht toewensen in deze laatste fase van dit leven. Ik wens je toe dat je je kunt overgeven aan het weten dat het aardse afscheid nadert en het onbegrensde niet weten dat wacht.
   Dat je nu nog omringd wordt met liefde, aandacht en vrede.
   In gedachten houd ik je hand vast en zing zachtjes voor je.
   Warme hartelijke groet van Mariose.

 7. Reactie van Elma van Lier
  Lieve, mij onbekende, Ypke,
Ik ben ontroerd door wat je met ons, met mij deelt, diep geraakt.
Dank dat je dit zo met mij, met ons deelt.
Dat de tijd die je nog gegeven is nog heel veel mooie momenten mag hebben, warm contact met je geliefden, vrienden, met onbekenden, zoals nu even met mij.
Ik concentreer me op mij adem, sluit mijn ogen en zend je heel veel goeds.
  
Met een buiging, Elma

 8. Beste onbekende moedige Yke.
  Als er bij ons in de protestantse kerk een afscheidsdienst wordt gehouden, zingen wij tot slot een prachtig lied : Ga met God en Hij zal met je zijn.
  Ik weet niet of je gelovig bent , maar ik schrijf altijd bij het condopeanceboek: Goede reis naar de Eeuwige, God zal met je meegaan.
  Wanneer jij ook gaat, ik wens je een GoedeReis…

 9. Beste Yke,
  We kennen elkaar niet, maar wat een liefde en wijsheid heb jij in je. Ik wens je veel sterkte en vertrouwen bij je laatste stukje hier op aarde. Er zullen veel mensen zijn die je gaan missen schat ik zo in.
  Warme groet

  Nicole

 10. Beste Yke, we kennen elkaar niet, maar zijn wel verbonden via deze blog van Riekje. Ik wens jou en je geliefden goed afscheidnemen toe. Hartegroet, Martine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.