A.I.

Jan gaf A.I. (Artificial Intelligence) de opdracht om een uitgebreide biografie te maken van Riekje Boswijk-Hummel. Dat ben ik dus. Zie hier het resultaat: 

Riekje Boswijk-Hummel (1930-2020) was een Nederlandse psychotherapeute en schrijfster, geboren in Friesland. Ze studeerde aanvankelijk voor lerares huishoudkunde, maar na een diepgaande persoonlijke crisis in de jaren ’60 besloot ze psychologie te gaan studeren en zich te richten op psychotherapie.
In 1974 richtte ze de School voor Gestalt en Psychosynthese op in Amsterdam, waar ze als docent en supervisor vele studenten begeleidde in hun groei en ontwikkeling als therapeut. Ze wordt ook wel gezien als de grondlegger van Gestalttherapie in Nederland en schreef diverse boeken over dit onderwerp, waaronder het bekende werk ‘Gestalttherapie in actie’.
Boswijk-Hummel was een vooruitstrevende en eigenzinnige denker, die haar theoretische kennis en therapeutische inzichten steeds aanpaste en verrijkte met nieuwe ervaringen. Ze ontwikkelde bijvoorbeeld de Binnenwereldmethode, een benadering die gericht is op het verkennen en transformeren van disfunctionele patronen en overtuigingen die in het innerlijk leven van mensen kunnen ontstaan.
Naast haar werk als therapeute en docente was Boswijk-Hummel ook een begenadigd schrijfster. Ze publiceerde diverse boeken over psychologie en spiritualiteit, waaronder ‘De Creatiespiraal’, een succesvolle methode voor persoonlijke groei en effectief handelen die gebaseerd is op de principes van de Gestalttherapie en de psychosynthese.
Riekje Boswijk-Hummel werd geprezen om haar warme persoonlijkheid, haar scherpe intuïtie en haar vermogen om mensen te inspireren en te motiveren. Ze overleed in 2020 op negentigjarige leeftijd, maar haar invloed op de Nederlandse psychotherapie en persoonlijke ontwikkeling blijft voortleven.

Jeetje, wat staat hier? Leuk vleiend verhaal over mij, maar er klopt werkelijk helemaal niets van. Zegge en schrijve staat er één correct feit vermeld, namelijk dat ik in Friesland ben geboren, maar de hele rest van het verhaal is onwaar. Het is weet ik waar opgevist. Ik heb geen idee. Het gekste vind ik wel, dat ik volgens deze ‘biografie’ ben geboren in 1930 en gestorven in 2020. Waar in vredesnaam, waar op het Wereld-Wijde-Web, is deze informatie te vinden?
Hoe dan ook, ik ben nogal vervormd weergegeven. Ik moet er wel om lachen.

Foto vervormd door Jan

Toch interessant om te laten zien hoe allerlei zaken onterecht aan elkaar zijn gekoppeld, waardoor er een merkwaardige ‘nieuwe werkelijkheid’ is gecreëerd, die met de feitelijke werkelijkheid niets te maken heeft. Ik loop het hele verhaal even door.
Ik ben geboren in Friesland, in 1946. Ik studeerde Nederlands en heb een aantal jaren les gegeven aan een Opleiding voor Huishoudkundige. Na mijn studie Nederlands heb ik een blauwe maandag psychologie gestudeerd.
Jan was een van de cursisten van de eerste Gestaltopleiding in Nederland, die rond 1970 werd gegeven door docenten uit Amerika. De deelnemers aan deze opleiding kun je zien als de grondleggers van Gestalttherapie in Nederland en een van hen zal wellicht de School voor Gestalt en Psychosynthese hebben opgericht. Ik was dat in ieder geval niet.
Ook heb ik nooit iets gepubliceerd over Gestalt. Wel bestaat het boek ‘Gestaltbenadering, Gestalt in actie’, maar dat is door Perls geschreven.
Mijn boek ‘De reis van het gewaarzijn’ staat op onze site aangekondigd als ‘De TomTom voor de binnenwereld’, maar er staat niet dat er een ‘Binnenwereld-methode’ is ontwikkeld. Dat staat trouwens nergens, om de eenvoudige reden dat deze methode niet bestaat.
De ‘Creatiespiraal’ bestaat wel, maar is geschreven door Marinus Knoope en heeft voor zover ik weet, niets te maken met Gestalt, noch met psychosynthese. In ieder geval heeft het boek met mij helemaal niets te maken.
En tot slot: het blijft een raadsel waar die twee jaartallen vandaan komen. Ik ben nog lang geen negentig jaar en nog op geen stukken na dood.

Zie zo, dat is weer rechtgezet. We zullen maar concluderen dat A.I. nog enige verbetering behoeft.

Foto: Ria Teeuw

19 reacties op “A.I.”

 1. Jacqueline Schoenmakers

  Heel grappig! En illustratief voor de beperkingen van AI. (nog wel, of voor altijd, in ieder geval gelukkig maar)

 2. Wat idioot! gevaarlijke onzin. Gelukkig leef je nog en heeft Perls zijn boek zelf geschreven (bij onze uitgeverij De Toorts nog altijd leverbaar).
  Reden extra om A.I. flink te wantrouwen, maar dat wisten we al.
  Heeft Jan A.I. ook de opdracht gegeven om kletskoek over hemzelf te schrijven? Ik denk dat ook dat om te schrikken zal zijn. Misschien beschrijven ze hem wel als ijsverkoper omdat hij weleens een wit jak draagt?
  Ik ben momenteel doende om je jaarlijkse royalties uit te rekenen over je boeken die inderdaad niet over Gestalt gaan…
  Hartelijke groeten,
  Je nog levende uitgevers bij Uitgeverij De Toorts te Haarlem:
  Joost en Madeleine

  1. Ik schrijf hierboven ‘grappig’, dat was mijn eerste reactie. Maar het is natuurlijk inderdaad vooral verontrustend, al die dingen die als ware feiten over je scherm rollen en dat helemaal niet zijn.

   1. Jazeker is dat verontrustend. Heel veel mensen geloven alles wat gedrukt staat. In de eerste versie van deze blog stonden nog de twee volgende zinnen:

    We mogen hopen dat kinderen niet met behulp van dergelijke programma’s gaan werken. Ze zullen opgescheept worden met de grootst mogelijke onzin.
    En God verhoede dat journalisten hun toevlucht zullen nemen tot het schrijven van artikelen op basis van informatie van dergelijke programma’s!

    Ik heb de beide zinnen gewist, omdat ik het licht wilde houden, maar het is natuurlijk heel bedreigend, al die A.I. ontwikkelingen.

  2. Voor Madeleine:
   Ha, mijn uitgevers leven ook nog! Dat doet me goed.
   Ja, Jan liet ook een biografie maken en daarin stond werkelijk alleen maar onzin. Hij droeg inderdaad vroeger wel eens witte jasjes, die wij zijn ‘ijsco-jasjes’ noemden. Maar daarover stond dan weer helemaal niets!
   Leuk te weten dat mijn royalties weer worden berekend: ieder jaar weer een welkome verrassing! En zo fijn dat jullie mijn boeken nog steeds herdrukken!

 3. Jeetje wat een verhaal Riekje. Om te lachen maar ook best wel griezelig, omdat veel van wat er wordt geschreven ook als waarheid wordt aangenomen.
  Het enige in dit verhaal waar ik over ging twijfelen was het boek “De Creatiespiraal”, wat je zou hebben geschreven. Ik had me al voorgenomen om er even op te gaan googlen, want ik had ál jouw boeken toch al in bezit? Verder kon ik er wel om lachen omdat het tamelijk onschuldig was wat er over je werd geschreven en ik ben heel blij dat je lang na 1930 bent geboren en daardoor, wat leeftijd betreft, voorlopig nog wel even door kan. Fijne zonnige zondag voor jou en Jan.

  1. Ja, het is komisch, maar ook griezelig, dat ben ik met je eens.
   Ik houd eerlijk gezegd mijn hart vast wat dit betreft. Ik beluisterde kort geleden bijvoorbeeld een gesprek met universitaire docenten, die vandaag de dag niet meer kunnen achterhalen of studenten hun scripties zelf hebben geschreven, of dat ze met behulp van A.I. zijn geproduceerd. Echt een probleem.

   1. elisabeth Bakker

    Dag Riekje,
    Je kent mij vast niet (meer) . Ik woonde ooit in Het Doorgangshuis in de Agricolastraat met onder anderen Lous de S. en René C v V. René woont al jaren op Saba maar daar ben je vast wel van op de hoogte.
    Ik had hem gevraagd of hij zich Jan Dibbets nog kan herinneren omdat ik zeker wilde weten of hij daar ook heeft gewoond. Waarom ik dat wil weten dat leg ik desgewenst wel uit.René verwees me naar jou maar had jouw en de contactgegevens van je echtgenoot , Jan, niet (meer).
    Enfin, een omslachtige manier om bevestigd te krijgen of Jan Dibbets in het doorgangshuis woonde….
    Ben, zoals je schrijft, ook verschrikkelijk beducht voor die AI daar komen ongelukken van .
    Alle goeds,
    Elisabeth Bakker

 4. Wat een onzinnig verhaal Riekje! Ook wel beangstigend.
  Gelukkig ben je ‘alive and kicking’ en dat is wat telt.
  Jullie beiden een mooie dag gewenst.
  Anneke

  1. Jazeker ook beangstigend.
   Maar ik ben zeker nog steeds in leven en goed gezond.
   Ik heb mijn zondagochtend-wandeling met een groepje vriendinnen al achter de rug!

 5. Annemieke den Dulk

  Ongelooflijk!
  Niet dat ik daar zin in heb, maar we zouden dit eigenlijk massaal moeten proberen om te zien wat er uit rolt. EN om aan te tonen wat een kul/desinformatie het oplevert.
  Ondertussen schijnen scholieren zo hun werkstukken te maken….

 6. Beatrijs Lubbers

  Absurd. Maar er staan meer dingen in die waar zijn en niet maar een zoals jij schrijft! Je bent een vooruitstrevende en eigenzinnige denker, je bent een begenadigd schrijfster. En ook je warme persoonlijkheid, scherpe intuïtie en je vermogen om mensen te inspireren en te motiveren zou ik bij de juiste waarnemingen plaatsen. groet Beatrijs

 7. In het boek de Middernachtbibliotheek van Matt Haig mag de hoofdpersoon steeds een ander leven kiezen, en ze beleeft hoe het ook had kunnen zijn, een kleine wijziging en je hebt weer een heel andere uitkomst. A.I. laat je zien hoe je leven ook had kunnen zijn met een paar veranderingen.

  1. Op zich een leuk idee om in een leven een paar kleine wijzigingen aan te brengen en dan te zien hoe zo’n leven dan uitpakt. Maar mijn leven is in deze biografie totaal anders. Dat is toch iets anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.