5e advent

Klopt! Vijfde advent bestaat niet.
Helemaal waar! Er zijn maar vier adventsdagen.

Omdat ik gemerkt heb dat niet iedereen weet wat adventsdagen zijn, nu eerst even een korte uitleg. De vier zondagen voorafgaand aan Kerstmis worden de vier adventszondagen genoemd. Op de eerste adventszondag wordt er één kaars aangestoken, op de tweede zondag komt er eentje bij, zodat er dan twee kaarsen branden, op de derde en de vierde zondag worden er weer kaarsen bij gezet, zodat er op de vierde adventszondag vier kaarsen branden. Dat alles in afwachting van kerstmis; 25 december, de dag waarop het Grote Licht wordt ontstoken. Vier adventsdagen dus, voorafgaand aan kerstmis. 
Dit gebruik ken ik al vanaf de zondagsschool en daar houd ik me zeker de laatste veertig jaar met veel plezier aan. De vier adventskaarsen vertegenwoordigen voor mij de terugkeer van het licht in de donkere periode van het jaar en ik kan in die tijd meestal wel wat licht gebruiken…..

Maar dit jaar gaat het anders. Bij mij is het het vandaag 5e advent. Hier branden vandaag vijf adventskaarsen naast de grote kerstkaars, die morgen ontstoken gaat worden.
Ik moet het toegeven: ik zit helemaal fout met mijn vijf kaarsen.

Dat komt, doordat ik op zondag 26 november mijn eerste adventskaars aanstak. Ik was er toen namelijk van overtuigd dat het die zondag eerste advent was. Ik had het heel secuur uitgerekend: vanaf zondag 25 december, eerste kerstdag, telde ik vier zondagen terug: vierde advent 17, derde 10, tweede 3 december en dus viel de eerste advent op 26 november. Het verbaasde me wel even dat de adventsperiode al in november begon, maar daar stond ik niet lang bij stil. Dat er nergens in de media (krant, radio of televisie) over advent werd gerept vond ik ook wel opmerkelijk, maar ja, in een ontkerstenende samenleving ook weer niet zo vreemd. Niemand heeft het over advent. Geen van mijn vrienden en kennissen steken adventskaarsen op bij mijn weten.
Dus ik dacht er verder niet over na, blij als ik was dat ik de eerste kaars in het rijtje van vier al op 26 november mocht aansteken. Ik was een week lang iedere ochtend weer blij met het licht van mijn eerste adventskaars. Hoe klein ook, het was toch een mooi lichtje in die voor mij zo duistere maanden, die periode van steeds maar wéer een begrafenis of een crematie, al dan niet voorafgegaan door verhalen over een moeizaam, soms uiterst pijnlijk sterven, of de totale ontreddering na een volslagen onverwachte dood.

Tot 3 december; eerste advent. Toen kwam het natuurlijk wél ter sprake. Ik hoorde het op de radio. Een heel programma over advent.
Wat een vergissing! 25 december, kerstmis, valt dit jaar niet op zondag, zoals ik dacht, maar op maandag! Dus de zondag ervoór is de vierde advent. Als je vanaf die datum terugrekent, kom je uit op 3 december.
Dom, dom, dom! Had ik maar in mijn agenda gekeken, dan had ik dit gezien. Maar nee, ik was ervan overtuigd dat de eerste kerstdag op zondag viel, dus ik had vanaf díe dag terug geteld.

Wat nu? Nog een week één kaars branden? Welnee. Ik stak op 3 december gewoon de tweede kaars aan in mijn rijtje. Ik kon wel een beetje licht gebruiken. Voor mij was het tweede advent.
En zodoende is het hier vandaag vijfde advent. Ik heb gewoon een kaars aan mijn rijtje van vier toegevoegd. Mooi veel licht.

Vorig jaar schreef ik al dat kerstmis voor mij de laatste jaren meer en meer een feest van de zonnewende is geworden: de terugkeer van het licht. Het licht kan wat mij betreft niet snel genoeg terugkomen. Wie weet, breid ik volgend jaar de adventsperiode wel uit tot 8 weken! Wat let me?
Hoe dan ook, met of zonder adventskaarsen, ik wens iedereen die dit leest van harte een mooi kerstfeest toe.
Met heel veel licht.

20 reacties op “5e advent”

 1. Dank voor dit mooie verhaal. Een mooi rijtje licht.
  Ik wens jou/ jullie ook hele mooie ‘Samen- Zijn’ dagen. En een goede start in 2024

 2. Marga van Kalled

  Heerlijk Riekje om te lezen wat de advent en het licht met je doet.
  Ik hou van tradities en gebruiken dus fijn hoe jij de advent beschrijf nog leuker hoe jij je misverstand haar je eigen hand zet, ha ha. Ik hou ervan. Nu maar vroeger niet…
  Ik kijk naar de foto van de kaarsen en zie de volgorde van de aangestoken kaarsen: Kaars 1, kaars 2. Kaars 3. Kaars 4 en de laatste kaars die nog het langst is.
  Als dochter van een koster vertoefde ik nog wel eens in de kerk, juist rond kerst. Wanneer de eerste kaars van de adventkrans werd ontstoken en door de pastoor het verhaal van het licht werd verteld, ik hing aan zijn lippen.
  De grootste domper vond ik altijd wanneer de kaars weer gedoofd werden door mijn vader als de kerkdiensten voorbij waren. Het verhaal klopte in mijn kinderhoofd niet meer. De kaars(en) moesten blijven branden anders kon het licht zich toch niet verspreiden? En de mensen zich troosten en bemoedigen aan het licht?
  Dat is veel te duur, zei mijn moeder. Die kaars(en moeten uit.. En trouwens anders halen de kaarsen de kerst niet.
  Het was een domper op het hele advent verhaal.
  Ook toen werd er gekunsteld aan het verhaal, maar op een voor mij een onmogelijke manier. Het klopte in mijn beleving gewoon niet.
  Nu ik naar de foto van jou kaarsen kijk komt er natuurlijk direct de vraag. Hoelang ze bij jou mogen branden? De eerste kaars zou als eerste vervangen moeten worden als hij lang mocht branden want dan was hij als eerste op en dan klopt de volgorde niet meer. Er zit nl een volgorde van grote van de kaarsen in. Je kunt direct kaars 1 herkennen, die is het verste heen. Wanneer je fie vervangt is kaars 1 het langst en zorgt kaars een toch voor verwarring….En klopte de foto ook niet meer.

  Gelukkig haalde mijn moeder destijds de adventster van zolder en hing die voor het raam en bleven de gordijnen extra lang open zodat ik er lang naar kon kijken. Die bleef tm de driekoningen hangen.
  Heerlijk hoe je schrijft en mijn herinneringen weer wakker maakt.
  Zelf heb ik ook een heel klein sterretje hangen gekocht bij de hernhutters en ook aan menigeen kado gedaan. Het verhaal verteld van de advent. Gelovig of niet, het Licht blijft voor een ieder bijzonder.
  Trouwens ik ben voor een vijfde kaars en ook voor meer branduren.
  Heb het goed met kerst Riekje, laat het licht maar ruimschoots schijnen.
  Dank!

  1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Mooi, om te zien hoe je als kind nadacht over het licht en protesteerde tegen het uitblazen van de kaarsen. Eigenlijk heel logisch nagedacht!
   Om eerlijk te zijn: de kaarsen op de foto zijn niet de kaarsen die ik elke dag brandde, maar een speciaal voor de gelegenheid opgesteld rijtje.
   Ik liet mijn adventskaarsen altijd ‘s morgens een paar uur branden en ‘s avonds weer een paar uur. En als er eentje op was, zette ik in die houder weer een nieuwe kaars, zodat ze samen lang niet altijd zo’n keurig aflopend rijtje vormden.
   Op kerstavond en de eerste kerstdag hadden we overal kaarsen en waxinelichtjes staan. Daar heb ik erg van genoten.

 3. Ineke van Leusden-Verweij

  Goedemorgen!
  Wat een mooie verhalen.
  De betekenis van de advent begint nu bij mij te leven. En dat maakt mij blij, vooral in deze donkere dagen.

  1. Misschien een goed idee om volgend jaar ook adventskaarsen te gaan branden.
   Ik ben het helemaal eens met wat Marga hierboven zei: gelovigen of niet, het Licht blijft voor iedereen bijzonder.

 4. tomwichers@hetnet.nl

  Voor jou, Jan en aanhang: Heerlijke, rustige Kerstdagen Riekje.
  Heerlijk dat alle rituelen naar eigen behoefte aan te passen zijn.
  Voor 2024 een gezond jaar met minder spanningen dan 2023
  Liefs voor Jan en jou, Tom

  1. Wij hadden heel gezellige, maar drukke kerstdagen met kinderen en kleinkinderen. En we genieten nu van een extra rustige 2e kerstdag! Helemaal perfect dus.
   Ook voor jou alle goeds.

 5. Dacht direct, dat kan niet, 5e advent.haha
  Mooi hoe je dat dan weer kan zien als een extraatje.
  Licht is kostbaar van buiten en binnen
  Karin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.